Kto môže požiadať o jednorazové vyplatenie dávky v nezamestnanosti?

Ľudia, ktorí poberajú dávku v nezamestnanosti, majú nárok na jednorazové vyplatenie polovice dávky v nezamestnanosti až vtedy, ak túto dávku poberali aspoň tri mesiace.

14.11.2017 10:27
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sociálna poisťovňa upozorňuje aj na to, že ďalšou z podmienok je to, že poistenec musí byť vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. O vyplatenie zvyšku podpory môže poberateľ dávky v nezamestnanosti požiadať písomne prostredníctvom tlačiva Žiadosť o vyplatenie 50 % dávky v nezamestnanosti, ktoré doručí osobne alebo poštou príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Kto požiaada o takéto jednorazové vyplatenie, ďalší nárok na dávku v nezamestnanosti mu vznikne až po tom, ako opäť splní podmienku poistenia v nezamestnanosti (v súčasnosti najmenej 730 dní v posledných troch rokoch pred zaevidovaním sa v evidencii uchádzačov o zamestnanie). To znamená, že ak v období kratšom ako dva roky bude opätovne zaradený do tejto evidencie, nárok na dávku v nezamestnanosti mu nevznikne.

Ak poberateľ dávku nevyčerpá a v období kratšom ako dva roky bude opätovne zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, nárok na dávku v nezamestnanosti mu vznikne. Výška dávky bude v takej sume, v akej dostával predchádzajúcu dávku, a to do konca zostávajúcej časti podporného obdobia v nezamestnanosti. Podporné obdobie trvá spravidla šesť mesiacov.

Od januára do konca septembra tohto roka Sociálna poisťovňa vyplatila celkom 2 639 jednorazových dávok v nezamestnanosti vo výške 50 %.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti