Môže zamestnanec dlhovať na odvodoch?

Za zamestnancov platí odvody ich zamestnávateľ.

12.03.2018 11:07
dedičstvo, peniaze, odvody, faktúra, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zamestnancom nemôže vzniknúť dlh na poistnom. Vykonať za nich zrážku poistného a odviesť ho na účet Sociálnej poisťovne – to sú povinnosti zamestnávateľa. Preto aj výlučne od zamestnávateľa Sociálna poisťovňa vymáha nezaplatené poistné, za žiadnych okolností ho nevymáha od samotného zamestnanca. Vymáhať nezaplatené poistné od zamestnanca môže jedine v prípade, že tento zamestnanec bol v minulosti samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne poistená osoba, prípadne zamestnávateľ a v tom čase si nesplnil povinnosť odviesť poistné.

Všetky dôsledky z neplnenia si odvodovej povinnosti budú vyvodené len voči zamestnávateľovi. Neodvádzanie poistného zo strany zamestnávateľa za svojho zamestnanca nemá vplyv na poberanie sociálnych dávok zamestnancom (to znamená, že dostane dávku nemocenské, odpracovaná doba sa mu započíta do dôchodku a podobne). Pre uplatnenie týchto dávok zamestnancom je však dôležité, aby zamestnávateľ prihlásil zamestnanca do registra poistencov. Túto informáciu si môže zamestnanec overiť buď priamo v pobočke Sociálnej poisťovne alebo aj v Informačno-poradenskom centre na telefónnom čísle 0906 171 989.

Tieto informácie od zamestnávateľov o ich zamestnancoch sú veľmi dôležité. V minulom roku pritom pobočky Sociálnej poisťovne pri kontrolách zistili, že Registračné listy fyzických osôb predložilo s chybami až 10 508 zamestná­vateľov a v zaslaných údajoch bolo až 41 915 chýb. Pri mesačných výkazoch poistného od zamestnávateľov zistili a opravili až 292 598 chýb.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #odvody