Posledný deň na priznanie daní. Čo ešte môžete urobiť?

Chyby v daňovom priznaní môžete napraviť aj vtedy, ak ste priznanie už podali.

03.04.2018 06:00
danovy urad, petrzalka, danove priznanie, dan Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako si môžem odložiť termín na podanie daňového priznania?

Termín na podanie priznania si môžete odložiť podaním oznámenia. Toto oznámenie je však potrebné podať najneskôr 3. apríla. Ak ste nemali príjem zo zahraničia, môžete si termín posunúť najviac o tri mesiace, v prípade, že ste mali príjem zo zahraničia, termín si môžete posunúť až o šesť mesiacov. Na oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania je potrebné použiť na to určené tlačivo, ktoré si môžete stiahnuť tu. Formulár môžete vyplniť aj v počítači na tejto stránke a následne ho už len vytlačíte a podpíšete. Podnikatelia, ktorí sú povinní komunikovať s daňovým úradom elektronicky, zasielajú aj toto oznámenie elektronicky.

Urobil som v daňovom priznaní chybu. Ako ju môžem napraviť?

Ak stihnete ešte v utorok 3. apríla podať opravné daňové priznanie, na pôvodné daňové priznanie sa nebude prihliadať. V prípade, že nestíhate v tento deň podať opravné daňové priznanie, môžete podať neskôr dodatočné daňové priznanie. Ak vám v ňom vyjde vyššia daň, ako ste mali pôvodne zaplatiť, bude vám hroziť pokuta. Ďalšou možnosťou však je, že podáte oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Vďaka tomu môžete získať až tri mesiace navyše, počas ktorých môžete podať opravné daňové priznanie a nebudete sa musieť báť pokuty.

Môžem zaplatiť daň aj tesne pred polnocou?

Pri platení dane je dôležité nielen to, kedy zadáte platobný príkaz, ale predovšetkým kedy vám banka peniaze odpíše z účtu. Každá banka má stanovené, do akého času musíte zadať prevod, aby peniaze odišli ešte s aktuálnym dátumom. V prípade, že by ste zadali prevod až pred polnocou a banka by vám peniaze z účtu odpísala až nasledujúci deň, môže vám daňový úrad vyrubiť úrok z omeškania. V prípade, že je tento úrok nižší ako päť eur, tak sankčný úrok nebude pýtať. Napríklad ak by niekto o deň neskôr zaplatil 10-tisíc eur, úrok z omeškania dosiahne 4,10 eura, čo znamená, že Finančná správa ho nebude od tohto daňovníka pýtať.

Do kedy budú dnes otvorené daňové úrady?

Väčšina daňových úradov dnes bude preberať daňové priznania až do 19.00. Otváracie hodiny na konkrétnych pobočkách je možné nájsť na internetovej stránke Finančnej správy. Keďže daňové priznanie je možné zaslať aj poštou, budú aj na vybraných poštách predovšetkým v okresných a krajských mestách predĺžené otváracie hodiny. Najdlhšie pritom bude možné daňové priznanie zaslať na bratislavskej pošte na Tomášikovej ulici, ktorá bude otvorená až do polnoci. Zoznam pôšt s predĺženými otváracími hodinami si môžete stiahnuť tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #dane 2017