Daňové priznanie si môžete odložiť. Stačí poslať oznámenie

Kto nestíha podať daňové priznanie do utorka 3. apríla, môže získať odklad na priznanie daní až tri mesiace. Daňovníci, ktorí mali príjem zo zahraničia, si termín na podanie priznania môžu posunúť až o šesť mesiacov.

29.03.2018 06:20
práca, stres, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

O odklad netreba žiadať, ale stačí na daňový úrad podať oznámenie o predĺžení lehoty na podanie priznania. Na rozdiel od minulých rokov, kedy stačilo toto oznámenie naformulovať vlastnými slovami, je potrebné tento rok použiť na to určené tlačivo. Formulár si môžete stiahnuť na tejto stránke. Ak chcete vyplniť tlačivo priamo v počítači, môžete tak urobiť tu.

V tlačive je potrebné vyznačiť, či si predlžujete lehotu na základe § 49 ods. 3 písm. a) zákona o dani z príjmov (ak ste nemali príjmy zo zahraničia) alebo na základe § 49 ods. 3 písm. b) zákona o dani z príjmov (v prípade príjmov zo zahraničia). Ak uvediete, že ste mali príjem zo zahraničia, no v daňovom priznaní takýto príjem nevykážete, môžete za to dostať pokutu.

V oznámení si musíte zvoliť, v akom termíne podáte daňové priznanie. Uvádza sa vždy posledný deň kalendárneho mesiaca. Daňovníci, ktorí nemali príjem zo zahraničia, tak môžu uviesť ako posledný termín na priznanie daní 30. jún 2018. Tí, ktorí mali príjem zo zahraničia, si môžu termín posunúť až na 30. september 2018. Do rovnakého termínu je potrebné aj zaplatiť daň.

Oznámenie o predĺžení lehoty daňového priznania je potrebné podať najneskôr v utorok 3. apríla.

Daňovníci, ktorí sú povinní s daňovým úradom komunikovať elektronicky, musia aj toto podanie zaslať cez internet. Po prihlásení sa na stránke Finančnej správy nájdete tlačivo v časti „Katalóg formulárov“, kde ďalej zvolíte „Daň z príjmov fyzickej osoby“ a následne „Oznámenie daňovníka o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #dane 2017