Študenti môžu počas letnej brigády využiť oslobodenie od platenia odvodov

Mnohí študenti v lete namiesto toho, aby odpočívali, chodia do práce. Tí, ktorí pracujúci na dohodu, si môžu uplatniť výnimku z platenia odvodov.

12.05.2018 06:23
študenti, práca, školenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ak si u zamestnávateľa takýto študent uplatní výnimku z platenia poistného a neprekročí mesačný príjem 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne neplatí ani sám študent, ani zamestnávateľ. Túto výnimku si však študent môže uplatniť len pri jednej dohode o brigádnickej práci,“ informovala Sociálna poisťovňa.

V prípade, že niekto zarobí viac ako 200 eur mesačne, vznikne mu dôchodkové poistenie a to aj v prípade, že o výnimku požiadal. „Poistné na dôchodkové poistenie v takom prípade zaplatí len z prekročenej čiastky, ktoré zaňho odvedie zamestnávateľ,“ tvrdí Sociálna poisťovňa.

O výnimku z platenia odvodov musia študenti požiadať u zamestnávateľa prostredníctvom tlačiva Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov (vzor tlačiva je zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre). V prípade, že si študent nechce výnimku z platenia odvodov ďalej uplatňovať, takisto musí o tom svojho zamestnávateľa informovať.

Študenti, ktorí v lete brigádujú, vybavujú všetko priamo u svojho zamestnávateľa. Ten ich prihlasuje aj na platenie odvodov a odvádza za nich poistné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #odvody #brigáda