Maximálna dávka v nezamestnanosti vzrastie na 972 eur

Od 1. júla sa mení výška maximálnej dávky v nezamestnanosti. Jej suma sa bude odvíjať od priemernej mzdy v roku 2017.

04.06.2018 14:31
zošit, kalkulačka, peniaze, drobné, ruka, pero,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Dávka v nezamestnanosti štandardne dosahuje 50 percent z vymeriavacieho základu. Žiadateľ teda dostane polovicu svojej doterajšej hrubej mzdy. Maximálne sa však dávka v nezamestnanosti počíta z dvojnásobku priemernej mzdy. Kým do konca júna sa berie do úvahy priemerná mzda z roku 2016, od 1. júla sa už maximálna dávka bude počítať z minuloročnej priemernej mzdy.

V súčasnosti tak žiadateľ o dávku v nezamestnanosti môže v mesiaci, ktorý má 31 dní, dostať najviac vo výške 925,50 eura a v 30-dňovom kalendárnom mesiaci 899,60 eura. Od 1. júla bude počas mesiaca, ktorý má 31 dní, môcť dostať dávku v maximálnej výške 972,30 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, to bude 941 eur.

„Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje, že nový maximálny denný vymeriavací základ sa týka len tých dávok v nezamestnanosti, ktoré bude priznávať po 30. júni 2018. Suma dávky v nezamestnanosti sa vypláca počas celého podporného obdobia v rovnakej výške, teda vo výške, v ktorej bola priznaná. To znamená, že na už priznané dávky v nezamestnanosti nemá zmena maximálneho denného vymeriavacieho základu žiaden vplyv a budú sa tak vyplácať v nezmenenej výške,“ informovala Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti