Dostanete dávky, ak za vás zamestnávateľ nezaplatí odvody?

Mnohí ľudia sa obávajú, že ak zamestnávateľ nezaplatí za nich odvody, budú musieť sami zaplatiť dlžné poistné.

06.06.2018 14:14
živnostník, živnosť, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Nie je to tak – platí, že zamestnancovi žiadny dlh voči Sociálnej poisťovni vzniknúť nemôže. Je totiž povinnosťou zamestnávateľa odvádzať za zamestnanca poistné a plniť za neho aj všetky ostatné oznamovacie povinnosti. Ani v prípade, že si zamestnávateľ neplní riadne svoje odvodové povinnosti a stane sa dlžníkom, nedoplatok na sociálnom poistení nevzniká zamestnancovi, ale jeho zamestnávateľovi,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Zamestnanec sa nemusí obávať ani toho, že by nedostal dávky alebo že by sa mu zárobok nezapočítal do dôchodku, ak jeho zamestnávateľ nezaplatí odvody. „Ak zamestnávateľ predtým riadne zamestnanca prihlásil do Sociálnej poisťovne, zamestnanec sa nemusí obávať, neohrozí to ani jeho budúce nároky na dávky zo sociálneho poistenia (nemocenské, v nezamestnanosti, dôchodkové, garančné) a teda dlhy zamestnávateľa sa ho negatívne nedotknú,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

V prípade, že zamestnanec dostane oznámenie, že má dlh voči Sociálnej poisťovni, nemôže tento dlh pochádzať z obdobia, keď bol zamestnaný ako zamestnanec. Dlh mohol vzniknúť vtedy, keď bol samostatne zárobkovo činnou osobou alebo bol dobrovoľne poistený. V prípade, ak má niekto nejasnosti o pôvode dlhu, Sociálna poisťovňa mu odporúča, aby sa informoval na pobočke poisťovne, kedy daný dlho vznikol.

Ak chce niekto vedieť, či ho súčasný alebo bývalý zamestnávateľ prihlásil alebo odhlásil z registra Sociálnej poisťovne, môže sa o tom informovať v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste registrácie zamestnávateľa. Takisto tu možno zistiť, aké vymeriavacie základy, teda hrubý príjem, zamestnávateľ nahlásil. Môže sa totiž stať, že zamestnávateľ nahlási Sociálnej poisťovni nižší vymeriavací základ, ako zamestnanec v skutočnosti má. A ak sa zamestnanec neozve, Sociálna poisťovňa by mu v budúcnosti vyrátala dávky z tejto nižšej sumy.

„Ak chce byť zamestnanec pravidelne informovaný o svojich vymeriavacích základoch (hrubých príjmoch), z ktorých za neho zamestnávateľ platí poistné, môže si tiež v Sociálnej poisťovni zriadiť bezplatne elektronický prístup k službe Individuálny účet poistenca – údaje sa tu aktualizujú raz ročne po 30. apríli za predchádzajúci kalendárny rok,“ informovala Sociálna poisťovňa. Na získanie elektronického prístupu je potrebné osobne navštíviť ktorúkoľvek pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o podpísanie dohody o elektronickej komunikácii a o pridelenie Grid karty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #dávky #odvody