Kedy sa študentom zaráta brigáda do dôchodku?

Študenti, ktorí pracujú na dohodu, musia počítať s tým, že toto obdobie sa im nemusí započítať do dôchodku.

24.07.2018 13:30
študentka, brigáda, počítač, žena, Foto:
Ilustračné foto.
debata
„Môže sa započítať len vtedy, ak si neuplatnia tzv. odvodovú úľavu na platenie dôchodkového poistenia na jednu dohodu pri príjme do 200 eur mesačne,“ informuje Sociálna poisťovňa. Ak si totiž študent uplatní odvodovú úľavu a nezarobí viac ako 200 eur, nie je vôbec dôchodkovo poistený. To znamená, že odpracované obdobie ani príjem sa do dôchodku nezapočíta.

V prípade, že z tejto dohody zarobí viac ako 200 eur, zamestnávateľ mu už musí strhnúť odvody ale len zo sumy, ktorá prekračuje túto hranicu. Ak by napríklad študent zarobil za mesiac 300 eur, odvody by sa mu počítali len z čiastky 100 eur. Týchto sto eur by sa potom zohľadnilo aj pri výpočte dôchodku.

Iné je to v prípade, ak má študent uzatvorených viacero dohôd o brigádnickej práci študenta. Keďže si odvodovú úľavu môže uplatniť len z jednej dohody, z ostatných bude povinne dôchodkovo poistený, čo znamená, že sa mu odpracované obdobie započíta do dôchodku.

Keďže odvodovú úľavu si možno uplatniť len v prípade práce na dohodu, ak sa študent zamestná na pracovnú zmluvu, zamestnávateľ mu musí z platu strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Zaplatené odvody sa mu preto započítajú do dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #študent #brigáda