Kedy nemusíte pri prenájme podávať daňové priznanie

Príjem z prenájmu nehnuteľnosti sa považuje za zdaniteľný príjem. Každý, kto prenajíma byt či dom, by sa mal preto zaregistrovať na daňovom úrade.

27.07.2018 10:16
hypotéka, prenájom, dane, daňové, nájom Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na rozdiel od aktívnych príjmov, medzi ktoré patrí príjem zo živnosti či zo zamestnania, si nemožno na príjem z prenájmu uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane. To znamená, že ak má niekto len príjem z prenájmu a iný zárobok nemá, nemôže si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

Pri príjme z prenájmu si však možno odpočítať nezdaniteľnú sumu vo výške 500 eur za zdaňovacie obdobie. Do daňového priznania sa uvádza len príjem znížený o týchto 500 eur. Ak by mal napríklad niekto príjem z prenájmu vo výške 2 000 eur, do daňového priznania uvedie len 1 500 eur.

Ak niekto za rok na prenájme nezarobí viac ako 500 eur, nemusí podávať daňové priznanie, respektíve tento príjem do daňového priznania vôbec neuvedie.

Aj pri príjme z prenájmu platí, že ak ročný zárobok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, netreba ho vôbec zdaniť. Ide však o celkový ročný zárobok, zarátava sa sem aj iný príjem, ako je napríklad zo zamestnania či zo živnosti. Ročne takto možno bez daní zarobiť maximálne 1 915,01 eura.

Ak by napríklad dôchodca, ktorý nemá iný príjem, prenajímal byt, môže ročne zarobiť až 2 415,01 eura a nemusí zaplatiť žiadnu daň. Po odrátaní nezdaniteľnej sumy 500 eur mu zostane 1 915,01 eura, čo je presne hranica, po ktorú netreba platiť daň ani podávať priznanie.

V prípade manželov, ktorí vlastnia byt v bezpodielovom spoluvlastníctve a nemajú okrem prenájmu iný príjem, platí, že si tento príjem môžu rozdeliť v pomere, aký si dohodnú. Obaja si pritom môžu odpočítať nezdaniteľnú sumu 500 eur. To znamená, že celkovo môžu zarobiť za rok 4 830,02 eura a nevznikne im povinnosť podať daňové priznanie ani zaplatiť daň.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #prenájom