Živnostníci musia zaplatiť odvody v novej výške. Platbu treba správne označiť

Do stredy 8. augusta musia živnostníci zaplatiť odvody v novej výške podľa príjmu za rok 2017. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že platby treba správne identifikovať.

06.08.2018 12:59
žena, peniaze, práca, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Sociálna poisťovňa prijíma denne priemerne viac ako 19 tisíc platieb bankovým prevodom, a to predovšetkým poistného. Za minulý rok ich prijala celkom 4 861 255. Je preto nevyhnutné, aby poistenci platby správne identifikovali a pre svoju chybu sa nedostali do zoznamu dlžníkov,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Každá platba by mala byť označená variabilným a špecifickým symbolom. Variabilný symbol je číslo fyzickej alebo právnickej osoby, ktorá platí poistné. Prideľuje ho Sociálna poisťovňa. Špecifický symbol zase označuje obdobie, za ktoré sa platí poistné. Napríklad za júl 2018 sa uvedie špecifický symbol v tvare 072018 alebo v tvare 201807.

„Ak živnostník alebo dobrovoľne poistená osoba uhrádza poistné trvalým príkazom, špecifický symbol je v tvare 88. Pri platení poistného na sociálne poistenie, penále a pokuty, ktoré Sociálna poisťovňa predpísala rozhodnutím, je špecifický symbol uvedený v samotnom rozhodnutí o predpísaní dlžnej sumy, ktoré osoba dostala listom alebo do elektronickej schránky,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Sociálna poisťovňa odporúča živnostníkom, aby uvádzali aj konštantný symbol, ktorý však nie je povinný. Pri platbe poistného bankovým prevodom je konštantný symbol 3118.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO