Dobrovoľne poistiť sa môžete aj vtedy, keď za vás platí odvody štát

Aj ľudia, ktorí sú poistenci štátu, môžu uzatvoriť dobrovoľné poistenie.

08.08.2018 11:18
matka, dieťa, hračky, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Štát platí odvody na dôchodkové poistenie za rodičov na rodičovskej dovolenke, opatrovateľov, asistentov ťažko zdravotne postihnutých a osoby na dobrovoľnej vojenskej príprave. Keďže v tomto prípade zákon umožňuje súbeh povinného a dobrovoľného poistenia, môžu sa títo ľudia prihlásiť na dobrovoľné dôchodkové a dobrovoľné nemocenské poistenie súčasne alebo na komplexný balík dobrovoľného poistenia, ktorý obsahuje aj poistenie v nezamestnanosti.

„Môžu si tak do budúcnosti zvýšiť vymeriavací základ pre dôchodkové dávky alebo im môže vzniknúť nárok na nemocenské dávky aj dávku v nezamestnanosti – samozrejme, po splnení všetkým zákonom stanovených podmienok,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Na dobrovoľné poistenie sa prihlasuje prostredníctvom Registračného listu FO, ktorý si možno stiahnuť na stránke Sociálnej poisťovne, ale je k dispozícii aj na všetkých pobočkách.

Dobrovoľne sa poistiť môže každý, kto má aspoň 16 rokov, má trvalý pobyt alebo povolenie na trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky a nemá priznaný predčasný starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľné poistenie #rodičovská dovolenka #asistenti #opatrovateľské služby