Brigáda v zahraničí? Študenti musia podať na Slovensku daňové priznanie

Mnohí študenti si cez leto privyrábajú prácou v zahraničí. Napriek tomu, že zahraničný zamestnávateľ im zo mzdy strháva dane a odvody, musia na Slovensku zvyčajne podať daňové priznanie.

09.08.2018 14:48
študenti, brigáda, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podať daňové priznanie musí každý, kto v tomto roku zarobí viac ako 1 915,01 eura. Napriek potrebe podať daňové priznanie, to automaticky neznamená, že študenti brigádujúci v zahraničí budú musieť zaplatiť daň aj na Slovensku.

„Vo všeobecnosti platí, že daň zo závislej činnosti sa platí v tom štáte, v ktorom sa táto činnosť vykonáva. Študent teda svoje príjmy zo zamestnania zdaňuje v štáte, v ktorom ich dosiahol, ak mu na to vyplynie povinnosť v zmysle vnútroštátnych daňových predpisov daného štátu,“ vraví hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. „Študent ako rezident SR je však povinný tento príjem uviesť aj v daňovom priznaní podanom na Slovensku, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy za rok 2018 presiahnu sumu 1 915,01 eura,“ dodala.

Keďže už tento príjem bol zdanený v zahraničí, študent už zvyčajne nemusí na Slovensku zaplatiť daň. Ak študent pracoval v štáte, s ktorým má Slovensko uzatvorenú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, uplatní v daňovom priznaní metódu vyňatia. To znamená, že tieto príjmy budú vyňaté zo zdanenia na Slovensku.

Ak je v medzištátnej zmluve určená metóda zápočtu dane, študent môže aj napriek tomu použiť metódu vyňatia za predpokladu, že daň bola v zahraničí preukázateľne zaplatená. Zákon mu totiž umožňuje zvoliť metódu vyňatia za predpokladu, že je to pre neho výhodnejšie ako zápočet dane.

„Rovnako tak môže študent uplatniť metódu vyňatia príjmov aj v prípade, že pracuje v štáte, s ktorým Slovensko takúto zmluvu uzatvorenú nemá, ak jeho príjem tam bol preukázateľne zdanený,“ tvrdí Skonanová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #študenti #práca v zahraničí #brigáda