Musím platiť odvody dvakrát?

Som zamestnanec a plánujem si založiť popri zamestnaní aj živnosť. Budem musieť platiť odvody aj zo zamestnania aj zo živnosti? Milan, Prievidza

10.08.2018 09:55
živnostník, živnosť, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prípade, že budete mať príjem aj ako zamestnanec aj ako živnostník, nevzťahuje sa na vás v prípade zdravotného poistenia minimálny vymeriavací základ. To znamená, že odvody zaplatíte zo svojho skutočného vymeriavacieho základu. Ak by ste napríklad skončili v strate, odvody na zdravotné poistenie zo živnosti platiť nebudete vôbec.

Ak si v tomto roku založíte živnosť popri zamestnaní, nevzťahuje sa na vás povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie. Až na základe vášho príjmu zo živnosti vám zdravotná poisťovňa v budúcom roku vypočíta, koľko ste mali zaplatiť a túto sumu jej následne doplatíte.

Iné to je však pri sociálnom poistení. Tu sa na vás vzťahujú rovnaké pravidlá ako na ostatných živnostníkov. To znamená, že prvý rok ste oslobodený od platenia odvodov na sociálne poistenie. Povinné sociálne poistenie vám vznikne až od 1. júla budúceho roku za predpokladu, že v tomto roku váš hrubý príjem zo živnosti prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu.

Ak vám vznikne povinné sociálne poistenie, musíte platiť odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu. V tomto roku je minimálny vymeriavací základ na úrovni 456 eur a poistné z minimálneho vymeriavacieho základu dosahuje 160,28 eura.

Povinné poistenie zamestnanca môže mať vplyv na výšku odvodov živnostníka do Sociálnej poisťovne len v prípade, ak zo zamestnania dosahujete maximálny vymeriavací základ (v roku 2018 to je 6 384 eur), alebo v súčte obidva vymeriavacie základy presahujú túto sumu.

Ak ako zamestnanec dosiahnete v niektorom mesiaci maximálny vymeriavací základ, vtedy poistné na nemocenské poistenie a poistné na dôchodkové poistenie zaplatíte len ako zamestnanec. Do rezervného fondu solidarity však musíte vždy platiť z celého vymeriavacieho základu SZČO (do výšky maximálneho vymeriavacieho základu).

Ak vymeriavacie základy zamestnanca a SZČO sú v súčte vyššie ako maximálny vymeriavací základ mesačne, prednostne sa platí poistné z vymeriavacieho základu dosiahnutého z výkonu činnosti zamestnanca. Ako SZČO potom budete platiť poistné na nemocenské poistenie a poistné na dôchodkové poistenie z rozdielu medzi maximálnym vymeriavacím základom a vymeriavacím základom zamestnanca. Opäť platí, že do rezervného fondu musíte platiť z celého vymeriavacieho základu SZČO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO