Uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne? Náš návod vám môže pomôcť

Ak vám nevyhovujú služby vašej zdravotnej poisťovne, môžete od 1. januára prestúpiť do inej. Denník Pravda vám prináša prehľad výhod a potrebných informácií, ktoré vám môžu pomôcť rozhodnúť sa.

15.09.2018 06:00
lekárka, doktor, pacienti, zdravie Foto:
Všetci poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera majú nonstop k dispozícii službu DôveraLinka24.
debata

Dôvera zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu?

  • Novinkou pre našich poistencov je pripravovaný benefit, ktorý sa týka starostlivosti o zuby. Poistencom, ktorí budú u nás poistení viac ako rok, prispejeme na zuby do výšky 100 eur ročne, ostatným do výšky 50 eur ročne. Každý poistenec má po novom dodatočnú päťpercentnú zľavu na všetky ponuky na zľavových portáloch ZľavaDňa, SlevaDne a Boomer. Vybrať si tak môže z približne 2 500 zľavnených ponúk na tovar, služby, dovolenky, darčeky a mnoho iného. Podrobnosti na tejto stránke.
  • Výhoda 200 + 200 patrí medzi najobľúbenejšie benefity našich poistencov. Vďaka nej môžu deti do 18 rokov veku, ich matky a otcovia získať späť doplatky za lieky a za dietetické potraviny na predpis.
  • Všetci naši poistenci majú nonstop k dispozícii službu DôveraLinka24, na ktorej môžu bezplatne konzultovať s lekárom svoj problém so zdravím. Službu často využívajú rodičia, ktorí telefonicky konzultujú postup pri problémoch svojich detí.
  • Naši poistenci majú výhodu aj v tom, že ak sa dostanú do situácie, pri ktorej bežné zdravotné poistenie nestačí, môžu využiť grantový program Bojovníci za zdravie. Príspevok na liečbu, ktorá štandardne nie je hradená z verejného zdravotného poistenia, už získali stovky bojovníkov.
  • Dôvera je lídrom v elektronizácii zdravotníctva na Slovensku a ťažia z toho aj naši poistenci. K dispozícii majú Elektronickú pobočku a mobilnú aplikáciu Dôvera, ktoré im ponúkajú množstvo užitočných funkcií.

Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, resp. aký nadštandard môžu očakávať. Ponúkate niečo, čo nedostanú v inej zdravotnej poisťovni?

Popis najatraktívnejších benefitov uvádzame v odpovedi na prvú otázku. Tri z nich sú celkom jedinečné (200 + 200, DôveraLinka24, Bojovníci za zdravie) a neponúka ich žiadna iná zdravotná poisťovňa na Slovensku. Všetky benefity nájdete na tejto stránke.

Ako má človek pri zmene poisťovne postupovať?

Podať prihlášku je jednoduché. Vyplnenie prihlášky prostredníctvom nášho webu netrvá dlhšie ako tri minúty. Budúci poistenci však môžu navštíviť aj niektorú zo 76 kamenných pobočiek po celom Slovensku, prípadne zavolať na Zákaznícku linku 0850 850 850 alebo si stiahnuť prihlášku z nášho webu, vyplniť, podpísať a zaslať do Dôvery.

Odpovedal: Matej Štepianský, PR špecialista

Union zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu?

  • Správny výber zdravotného poistenia môže mať obrovský vplyv na naše zdravie. Naši poistenci majú možnosť využiť zdravotnú starostlivosť inšpirovanú vyspelým holandským zdravotníctvom. U nás je zdravie poistencov a ich spokojnosť na prvom mieste. Zvyšujeme príspevok na zubné ošetrenie a dentálnu hygienu pre deti aj dospelých. Ako prví sme začali vracať doplatky za ošetrenie u zubára. Všetkým našim poistencom bez rozdielu veku poskytujeme v rámci Dentálneho balíka jednotný príspevok vo výške 100 eur ročne. Príspevok platí rovnako pre dospelých, ako aj pre detských poistencov. Dochádza teda k zlúčeniu jednotlivých zubných benefitov do jedného komplexného balíka. Z príspevku môžu poistenci čerpať sumy na rôzne výkony stomatologickej starostlivosti ako napríklad dentálna hygiena, korunky, mostíky a podobne. Príspevok na zubné ošetrenie a na dentálnu hygienu je maximálne súhrnne 100 eur na kalendárny rok a platí pre ľubovoľný počet ošetrení. Podmienkou je absolvovanie preventívnej prehliadky u stomatológa v predchádzajúcom kalendárnom roku. O príspevok môže poistenec požiadať prostredníctvom Online pobočky
  • Ako jediná zdravotná poisťovňa hradíme svojim poistenkám možnosť využiť služby pôrodnej asistentky. Počas tehotenstva zvyšujú sebaistotu pred blížiacim sa pôrodom a pripravujú mamičku na pôrod psychicky aj fyzicky, po narodení bábätka poskytujú cenné rady pri dojčení a základnej starostlivosti o bábätko. V starostlivosti o novorodenca v domácom prostredí poskytujú odborné poradenstvo v súvislosti so životosprávou, hygienou, výživou a dojčením novorodenca. O pôrodnú asistentku pre svoje bábätko môže požiadať aj matka, ktorá nie je poistená v Unione, a úplne stačí, aby bol v Union zdravotnej poisťovni poistený len novorodenec.
  • Od 1. júla neuplatňujeme pre ambulantných špecialistov žiadne finančné objemy, čiže sme ako prví zaviedli na trhu „bezlimitnosť“. Týmto krokom sa ešte viac zlepšil pre našich poistencov prístup k špecializovanej starostlivosti. Na základe spolupráce s Agel SK (súkromná sieť zdravotníckych zariadení) prinášame pre našich poistencov dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť a extra výhody.
  • Starostlivosť o zdravie detí je pre nás veľmi dôležitá. Narodenie bábätka prináša v rodine šťastie a radosť, ale aj zvýšené náklady. Preto našim poistencom novorodencom poskytujeme: príspevok vo výške 30 eur na nákup novorodeneckých potrieb v e-shope www.mimulo.sk do dovŕšenia 3. mesiaca veku bábätka. Leták so zľavou zasielame automaticky spolu s kartou poistenca a príspevok vo výške 30 eur na kurz plávania do 18 mesiacov veku bábätka, monitor dychu Nanny, ktorý môže vášmu bábätku zachrániť život. Bezplatne vám ho zapožičiame počas najrizikovejších prvých 6 mesiacov života dieťatka a zabezpečíme jeho inštaláciu priamo vo vašom domove úplne zadarmo. Naše budúce mamičky postupne oslovujeme alebo e-mailom alebo SMS s informáciou, že majú možnosť zaregistrovať sa na našej webovej stránke. V prípade záujmu im pošleme poštou fotoknihu Naše dieťatko, kde si môžu zaznamenávať významné okamihy života svojho bábätka.
Union zdravotná poisťovňa ako jediná hradí... Foto: SHUTTERSTOCK
06-shutterstock 663728050 Union zdravotná poisťovňa ako jediná hradí svojim poistenkám možnosť využiť služby pôrodnej asistentky.
  • Raz ročne poskytneme deťom do 12 rokov príspevok na okuliarový rám v sume 10 eur. Keďže doplatky za zaobstaranie rámu sú pomerne vysoké, pomáhame takto mladým rodinám riešiť finančnú záťaž.
  • Naši poistenci môžu absolvovať test potravinovej intolerancie. Prispejeme sumou 70 eur.
  • CT a MR vyšetrenia s najkratšími čakacími lehotami. Naši poistenci majú výrazne kratšie čakacie lehoty na vyšetrenie magnetickej rezonancie (2 až 21 dní). Dohodli sme sa s poskytovateľmi MR vyšetrení na ústretovosti, že dajú našim poistencom najskorší možný termín tohto vyšetrenia.
  • Pri operácii bedrového alebo kolenného kĺbu majú naši poistenci nadštandard vďaka spolupráci s Clinicou Orthopedicou v Bratislave (výška poplatku za nadštandard je 2 500 eur). Naši poistenci majú 100 % zľavu z úhrady za nadštandardný pobyt pri výmene bedrového alebo kolenného kĺbu.
  • Aby naši poistenci na preventívnu prehliadku nezabudli, posielame im pripomienku, že je čas ju absolvovať. Test okultného krvácania pre včasnú diagnostiku rakoviny čreva a konečníka si môžu urobiť už od 40. roku života (podľa zákona sa uhrádza až od 50. roku života), od svojho gynekológa môžu naše poistenky žiadať cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice už od 18 rokov (podľa zákona sa uhrádza od 23 rokov), mamografické vyšetrenie prsníkov poskytujú našim poistenkám vybrané mamografické pracoviská do 2 týždňov, urológ môže dať vyšetriť tzv. PHI (prostate health index – index zdravia prostaty), vďaka tomu, že uhrádzame špecifický marker p2PSA, poistencov od 45 rokov, ktorí prevenciu zanedbávajú, adresne na preventívne prehliadky a skríningové vyšetrenia pozývame, za absolvovanie preventívnych prehliadok svojich poistencov každý rok odmeňujeme malým darčekom, vyšetrenie cholesterolu uhradíme pri každej preventívnej prehliadke u všeobecného lekára (podľa zákona sa uhrádza len vo veku 18 a 40 rokov), naši poistenci od 50 rokov môžu v rámci preventívnej prehliadky u vybraných lekárov absolvovať vyšetrenie členkovo-ramenného indexu ABI pre stanovenie rizika aterosklerotického poškodenia ciev, vďaka Testu mentálneho zdravia, ktorý v prípade záujmu urobia poistencom od 50 rokov všeobecní lekári, je možné si otestovať svoju kognitívnu kondíciu, všetkým všeobecným lekárom, ktorí majú EKG prístroj, toto vyšetrenie uhrádzame, takže sa nemusíte objednávať u špecialistu, uhrádzame CRP vyšetrenia, naša Online pobočka ponúka poistencom bezplatnú aplikáciu Domáci doktor, ktorá vám pomôže rýchlo sa zorientovať a poradí, ako riešiť aktuálny zdravotný problém. Našich poistencov, ktorí sú darcami krvi, si veľmi vážime, preto ich malým darčekom pravidelne odmeňujeme
  • Ak majú poistenci záujem o nepovinné (odporučené) očkovanie, ponúkame 50 % príspevok na vakcíny proti: ovčím kiahňam, pneumokokovej infekcii, hepatitíde typu A+B, hepatitíde typu A, meningokokovej infekcii, kliešťovej encefalitíde, proti infekcii HPV, ktorá je jednou z príčin vzniku rakoviny krčka maternice. Proti chrípke uhrádzame vakcínu aj výkon u lekára v plnej výške bez doplatku.
  • Naši poistenci môžu využívať rôzne typy zliav podľa vlastného výberu na ubytovanie, wellness a iné služby, na športové vybavenie, na služby a procedúry spojené so starostlivosťou o zdravie, na liečebné pobyty a procedúry, na fitnes služby, na výživové doplnky

Udávajú ľudia dôvody, prečo sa rozhodli zmeniť zdravotnú poisťovňu?

Najčastejšie je dôvodom na zmenu poisťovne odporučenie lekára, dostupnosť zazmluvnených poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a v konečnom dôsledku aj benefity, ktoré jednotlivé zdravotné poisťovne ponúkajú.

Ak sa stane vaším poistencom, aké má povinnosti voči novej aj voči starej poisťovni?

Poistenec, ktorý zmenil zdravotnú poisťovňu, je povinný: oznámiť zmenu zdravotnej poisťovne svojmu zamestnávateľovi do 8 dní od zmeny, oznámiť príslušnej zdravotnej poisťovni platiteľa poistného najneskôr do 8. januára kalendárneho roka, ak po podaní prihlášky u neho došlo k zmene platiteľa poistného, ktorého uviedol na prihláške.

Odpovedal: Matej Neumann, hovorca Union zdravotnej poisťovne

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Do konca septembra sa ľudia môžu rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Prečo by si podľa vás mali vybrať práve tú vašu?

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uhradila vlani za zdravotnú starostlivosť o svojich poistencov tri miliardy eur. Pre skúsenosti s dlhoročnou komplexnou starostlivosťou o chronicky chorých si ju za poisťovňu volia predovšetkým ľudia so zdravotnými problémami. Investície VšZP do liekov, zdravotníckych pomôcok a ústavnej zdravotnej starostlivosti sú pri prepočte na jedného poistenca v niektorých segmentoch dvoj- až trojnásobné oproti ďalším dvom poisťovniam. Práve preto by sa poistenci mali rozhodnúť pre VšZP.

Všeobecná zdravotná poisťovňa všetkým... Foto: SHUTTERSTOCK
lekár očkovanie, vakcína, kliešte Všeobecná zdravotná poisťovňa všetkým poistencom plne hradí očkovaciu vakcínu proti chrípke.

Aké výhody a zľavy svojim klientom poskytujete, resp. aký nadštandard môžu očakávať. Ponúkate niečo, čo nedostanú v inej?

  • VšZP sa pri poskytovaní poisteneckých benefitov sústreďuje na prevenciu, ktorá je najúčinnejšou zbraňou proti ochoreniam. Od 1. júla spustila v spolupráci s kúpeľmi dva nové liečebno-preventívne programy zamerané na nefarmakologickú liečbu obezity a bolestí chrbta. Pri oboch uhrádza svojim poistencom tretinu nákladov na zdravotnú starostlivosť. Tretiu novinku venovala deťom – od júla im hradí polovicu nákladov na dentálnu hygienu pri dodržaní stanovených podmienok.
  • Snažíme sa predchádzať závažným ochoreniam, preto hradí poistencom vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody v rámci preventívnej prehliadky. Špecifickým skupinám poistencov uhrádza aj stanovenie indexu ABI napovedajúce o zníženom tlaku v končatinách, na základe čoho vie lekár zistiť pravdepodobnosť srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.
  • Mužom už vo veku nad 40 rokov hradí VšZP preventívnu prehliadku u urológa, ženám cytologické vyšetrenie v rámci skríningu rakoviny krčka maternice každý rok už od 18 rokov veku. Poistenci nad 40 rokov majú nárok na uhradenie testu na prítomnosť krvi v stolici.
  • Všetkým poistencom plne hradíme očkovaciu vakcínu proti chrípke, či tretiu dávku vakcíny proti hepatitíde B. Deti do 18 rokov poistené vo VšZP majú ako prevenciu pred nadužívaním antibiotík hradené vyšetrenie CRP priamo v ambulancii nad rámec kapitačnej platby lekára. VšZP prináša svojim poistencom zľavy až 60 % na cestovné poistenie od ČSOB poisťovne. Podmienkou je, aby cieľom cesty bola turistika alebo nemanuálna práca.
  • Veríme, že všetky benefity zamerané na prevenciu, pomôžu do budúcna znížiť chorobnosť poistencov alebo ju aspoň oddialiť a posunúť do vyššieho veku. Investície do prevencie radí VšZP medzi najefektívnejšie formy zhodnocovania verejných zdrojov určených na zdravotníctvo.

Ako má človek pri zmene postupovať?

Klient musí podať prihlášku poistenca do 30. septembra kalendárneho roka. Vo VšZP ponúkame niekoľko možností, ako sa u nás môžu klienti poistiť: telefonicky prostredníctvom Call centra: Klient zavolá do call centra na číslo 0850 003 003 a požiada o vyplnenie prihlášky. Operátor tlačivo vyplní na základe klientom nahlásených údajov. Prihlášku následne doručíme klientovi na podpis poštou alebo prostredníctvom kuriéra podľa toho, o čo prejaví záujem. Prostredníctvom web stránky www.vszp.sk: vyplnením svojho telefónneho čísla, mena a priezviska do formulára, na základe čoho klienta telefonicky kontaktujú naši zamestnanci, vyplnia s ním prihlášku a zašlú mu ju na podpis. Klient vyplní údaje do formuláru elektronickej prihlášky a vyberie si, či mu ju doručíme poštou, kuriérom alebo si ju sám vytlačí, podpíše a odošle nám ju buď poštou, alebo osobne odovzdá na ktoromkoľvek z našich kontaktných miest. Osobne na klientskom pracovisku: klient má možnosť vyplniť/podať prihlášku aj osobne na ktoromkoľvek klientskom mieste VšZP na Slovensku, kde mu naši zamestnanci ochotne pomôžu.

Odpovedala: Viktória Vasilenková, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dôvera #Union #zdravotná poisťovňa #Všeobecná zdravotná poisťovňa #zmena poisťovne