Študenti, ktorí brigádovali v zahraničí, musia podať daňové priznanie

Mnohí študenti si vylepšujú svoj príjem brigádou v zahraničí. Aj napriek tomu, že im zahraničný zamestnávateľ strhol z platu daň, musia podať daňové priznanie na Slovensku.

23.09.2018 06:00
študenti Foto:
Ilustračné foto
debata
Povinnosť podať daňové priznanie má každý, kto v tomto roku zarobí viac ako polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 915,01 eura. V prípade, že mal tento študent len príjmy zo zamestnania, podáva daňové priznanie typu A.

Daňové priznanie je potrebné podať najneskôr 1. apríla 2019. Keďže títo študenti mali príjem zo zahraničia, môžu si termín na podanie priznania posunúť na základe oznámenia až o šesť mesiacov. Takéto oznámenie je potrebné podať do 1. apríla.

“Ako prílohu k daňovému priznaniu študent priloží doklad o vyplatenom príjme, prípadne o zaplatenom povinnom poistnom,” vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Takýmto dokladom môžu byť napríklad výplatné pásky, potvrdenie od zahraničného zamestnávateľa, alebo iné preukazujúce doklady.

Napriek tomu, že študenti brigádujúci v zahraničí musia podať na Slovensku daňové priznanie, neznamená to, že musia znovu zaplatiť daň. “V prípade, ak študent pracuje v zahraničí, obyčajne už daň z tohto príjmu na Slovensku neplatí, nakoľko tieto príjmy vo všeobecnosti podliehajú zdaneniu v zahraničí a študent vo svojom daňovom priznaní na Slovensku uplatní príslušnú metódu na zamedzenie dvojitého zdanenia,” hovorí Skokanová.

Aby študenti nemuseli znovu platiť daň aj na Slovensku, uplatnia metódu vyňatia príjmov. To znamená, že zahraničné príjmy budú vyňaté zo zdanenia na Slovensku. V daňovom priznaní len musia svoje príjmy z cudziny uviesť do kolónky “Úhrn vyňatých príjmov”. Tieto príjmy sa potom odpočítajú z celkových príjmov a ak študent iný zárobok nemal, nemusí platiť žiadnu daň.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #zahraničie #študent #brigáda