Za nerešpektovanie liečebného režimu prišlo o péenku 3,4 tisíca ľudí

Sociálna poisťovňa (SP) skontrolovala v januári až auguste tohto roka dodržiavanie liečebného režimu 60 751 práceneschopných poistencov.

02.10.2018 15:03
chrípka, choroba, Foto:
Každú štvrtú kontrolu (15 220 prípadov) uskutočnila Sociálna poisťovňa pre podozrenie z porušenia liečebného režimu.
debata
Z tohto počtu bolo 1 509 kontrol vykonaných na podnet zamestnávateľa, 175 na podnet ošetrujúceho lekára, 58 657 kontrol vykonali zamestnanci Sociálnej poisťovne na podnet posudkových lekárov a zvyšné kontroly iniciovala iná fyzická, alebo právnická osoba. Informoval o tom hovorca poisťovne Peter Višváder.

Každú štvrtú kontrolu (15 220 prípadov) uskutočnila Sociálna poisťovňa pre podozrenie z porušenia liečebného režimu. „Z tohto počtu ukončila 3 394 PN-iek a poistenci boli uznaní za práceschopných. V 76 prípadoch bola poistencom z dôvodu porušenia liečebného režimu udelená aj pokuta,“ uviedol hovorca SP.

Dodržiavanie liečebného režimu dočasne práceneschopného poistenca, ktorý určil ošetrujúci lekár, organizuje posudkový lekár a kontroluje určený zamestnanec Sociálnej poisťovne.

Kontrola sa vykonáva v byte dočasne práceneschopného poistenca s jeho súhlasom alebo na mieste, kde je predpoklad, že sa dočasne práceneschopný poistenec zdržuje. Kontrola dodržiavania liečebného režimu sa môže vykonať sedem dní v týždni, teda aj počas víkendu, voľných dní a sviatkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #kontroly #poistenci #péenka #liečebný režim #ošetrujúci lekár