Stovky žien v BBC dostali po škandále s platmi pridané

Zamestnanci BBC dostali v posledných 14 mesiacoch pridané na základe sťažností podaných prostredníctvom systému, ktorý vznikol v reakcii na škandál okolo platovej nerovnosti mužov a žien.

12.10.2018 11:49
žena, živnostníčka, Foto:
Ilustračné foto.
debata
Totožnosť osôb, ktorým platy narástli, ani výška prídavkou nebola odhalená, avšak boli medzi nimi aj muži, napísal web denníka The Times.

Debata o platových podmienkach v BBC vypukla vlani v lete po zverejnení zoznamu pracovníkov, ktorí beru viac ako 150-tisíc libier ročne. Dve tretiny mien tvorili muži. Vysielacia spoločnosť následne priznala, že medián platovej nerovnosti medzi mužmi a ženami tu má hodnotu 9,3 percent.

Debatu v januári opäť otvorila reportérka Carrie Gracieová, ktorá podstúpila z vedenia čínskej redakcie a svojho zamestnávateľa obvinila z „tajnostkárskej a nelegálnej kultúry odmeňovania“. Muži na rovnakých pozíciách inde vo svete vraj dostávali najmenej o 50 percent viac peňazí.

BBC ešte vlani zaviedla systém, v rámci ktorého môžu zamestnanci vyjadrovať výhrady alebo klásť otázky ohľadne svojich platov. Podľa informácií The Times už dorazilo 1 047 pripomienok a v 316 prípadoch to viedlo k zvýšeniu mzdy. Ďalších 144 otázok je stále nevybavených.

„V posledných 24 mesiacoch robíme významné reformy pracovných podmienok a vyzývame ľudí, aby sa nebáli klásť otázky ohľadom svojich platov…, v niektorých prípadoch to viedlo k tomu, že sme urobili zmeny u mužov a žien,“ povedal hovorca BBC.

Platy počas posledného roku vzrástli okrem iného mnohým známym moderátorkám, naopak niektorým mužským osobnostiam sa mzdy znižovali. Podľa The Times už medián platové nerovnosti v BBC klesol na 7,6 percent. Generálny riaditeľ BBC Tony Hall sľúbil, že tento rozdiel bude do roku 2020 zmazaný úplne.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #BBC #platová nerovnosť #platové podmienky