Ceny bytov sa ustálili, ponuka je však extrémne nízka

Tretí štvrťrok tohto roka priniesol na realitnom trhu stagnáciu cien nehnuteľností, ceny bytov sa oproti predchádzajúcemu štvrťroku takmer nezmenili. Nastal už koniec prudkého zdražovania?

15.10.2018 09:30
domy, byty, Bratislava Foto:
Ilustračné foto.
debata
Zdá sa, že súčasné obdobie expanzie realitného trhu je za nami. Záujem o nehnuteľnosti však neutíchol. Dokazujú to aj dáta najväčšieho realitného portálu na slovenskom trhu – Nehnuteľnosti.sk, podľa ktorého Slováci v uplynulom štvrťroku vyhľadávali byty a domy ešte vo väčšej miere ako rok predtým, takmer o 7 %.

„Objem nových hypotekárnych úverov kulminoval v júni. Následne sa objem nových hypotekárnych úverov síce znížil, ale udržal sa nad úrovňou mesiacov z predchádzajúceho roka“, uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Aktivity na trhu s nehnuteľnosťami nie je možné zastaviť zo dňa na deň. Súvisí to aj s tým, že veľa nákupov je spojených s predajom staršej nehnuteľnosti a v samotnom trhu s nehnuteľnosti je akumulovaný už veľký kapitál zo strany korporátnych klientov (banky, investori, developeri) ako aj obyvateľstva.“

Dvojizbové a trojizbové byty

Priemerné ceny dvojizbových bytov sa za uplynulý štvrťrok takmer nezmenili a trojizbové byty zdraželi už len minimálne. Pri porovnaní medzištvrťročných cien 2-izbových bytov je celoslovenský priemer nárastu len 0,08 %, čo je vzhľadom na veľkosť štatistickej vzorky výsledok bez zmeny. Cenovky dvojizbových bytov sa hýbali výraznejšie smerom nahor v bratislavskom Starom meste, v Nitre a Žiline.

V prípade 3-izbových bytov je nárast priemerných cien o čosi vyšší – 1,43 %, čo je síce mierny nárast, ale len polovičný v porovnaní s predošlou medzištvrťročnou zmenou. Najvyšší medzištvrťročný nárast cien v krajských mestách bol zaznamenaný v bratislavskom treťom obvode a tiež v Nitre. Nitra je výnimočná aj tým, že veľkosť ponuky bytov na predaj je v počte rovnaká s ponukou bytov na prenájom. Podobnú situáciu nájdeme už len v hlavnom meste. V iných krajských mestách predstavuje ponuka bytov na prenájom len 10 až 30 %, oproti ponuke bytov určených na predaj. Tento pomer môže byť jedným z „dôkazov“ investičných nákupov bytov v danom meste.

Ponuka je nízka

„Na ďalší rast cien nehnuteľností už nie je priestor ani vertikálne, ani horizontálne. Realitný trh sa však v tomto období vyznačuje extrémne nízkou ponukou bytov na predaj,“ uvádza Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Napríklad v celej bratislavskej mestskej časti Petržalka je na predaj len okolo 50 starších dvojizbových bytov. To je vzhľadom na veľkosť petržalského bytového fondu veľmi nízky počet. Táto mestská časť je zaujímavá aj v tom, že ponuka novostavieb prevláda nad staršími bytmi. Obdobná situácia je v okrese Bratislava IV, kde napríklad v Dúbravke je momentálne na predaj približne len 30 starších bytov.

Aj ostatné krajské mestá sú na tom obdobne. Okolo 70 starších dvojizbových bytov nájdeme v Trnave, do 100 bytov na predaj zase v Nitre, Banskej Bystrici či Žiline. V Košiciach je ponuka širšia a v ponuke nájdeme približne 300 starších 2-izbových bytov. Ponuka 3-izbových bytov je o niečo širšia, ale aj tu nemôžeme hovoriť o prebytku ponuky.

Aký bude záver roka?

„Presnú odpoveď na smerovanie nám dajú až budúce udalosti a teda budúcnosť samotná,“ predpokladá Martin Lazík, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. „Aj keď opatrenia Národnej banky Slovenska schladili, alebo ešte len pravdepodobne schladia realitný trh, nižší dopyt na trhu nevyvolá v najbližšom čase výraznú zmenu.

Hlavne z dôvodu dnes zníženej ponuky a výberu na trhu s bytmi. Situácia sa samozrejme môže zmeniť, ak sa na trhu začne časom ponuka kumulovať. V šírke ponuky ako aj dopyte sú samozrejme výrazné regionálne rozdiely, takže pokles ceny v jednom meste nebude znamenať automaticky pokles ceny v druhom meste. Napriek tomu, že z hľadiska širších súvislosti je globálna ekonomika vystavená stresu v podobe obchodnej vojny, neistou situáciou v Turecku, ako aj iným bezpečnostným či environmentálnym hrozbám, prognóza Európskej centrálnej banky je aj na ďalší rok optimistická. Či sa k tomuto optimizmu pridajú aj kupujúci, uvidíme v nasledovnom období. Základné fundamenty v slovenskej ekonomike ostanú aj naďalej stále priaznivé,“ uvádza Martin Lazík.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny nehnuteľností #ponuka bytov #zdražovanie bytov