Práca počas rodičovskej dovolenky dávku v nezamestnanosti neovplyvní

Som na rodičovskej dovolenke. Pracovný pomer mi stále trvá, ale pravdepodobne ho ukončím súčasne s ukončením rodičovskej dovolenky. Teraz pracujem len niekoľko hodín denne na dohodu u iného zamestnávateľa a obávam sa, že ak požiadam po ukončení rodičovskej dovolenky o dávku v nezamestnanosti, budem ju mať veľmi nízku. Počula som, že rodičia sú v takejto situácii pri výpočte dávky zvýhodňovaní. Je to pravda?

19.10.2018 06:00
matka, dieťa, rodina Foto:
Pri výpočte dávky v nezamestnanosti sa neprihliada na príjem, ktorý osoba dosiahla v období rodičovskej dovolenky.
debata
Svojím spôsobom zvýhodnená budete. Pri výpočte dávky v nezamestnanosti sa totiž neprihliada na príjem, ktorý osoba dosiahla v období rodičovskej dovolenky (napr. ak – ako Vy – pracovala u iného zamestnávateľa na dohodu), ak je tento nižší ako príjem dosahovaný v zamestnaní pred nástupom na rodičovskú dovolenku. Platí to však len vtedy, ak v rozhodujúcom období (dva roky pred zaevidovaním sa na úrade práce) čerpal poistenec len rodičovskú dovolenku a počas nej pracoval.

V praxi to znamená, že ak so zamestnancom v deň ukončenia rodičovskej dovolenky zamestnávateľ rozviaže pracovný pomer, zamestnanec sa následne zaeviduje na úrade práce a Sociálnu poisťovňu požiada o dávku v nezamestnanosti, Sociálna poisťovňa berie do úvahy príjem dosiahnutý počas rodičovskej dovolenky len vtedy, keď je to pre poistenca výhodnejšie.

Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká, ak bol poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky. Obdobie rodičovskej dovolenky sa do tohto obdobia ráta, upozorňujeme ale, že len do dňa, do ktorého pracovný pomer trval.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba