Kto má s platom k Čechom najbližšie?

Slovensko a Česká republika si v týchto dňoch pripomínajú 100. výročie vzniku Československej republiky. Naši susedia sú označovaní za našich bratov, sme si s nimi až tak spoloční?

29.10.2018 06:00
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)
Analýza portálov Platy a Profesia v Česku a na Slovensku odhalila, ako je to na trhu práce. Priemerný základný plat Slováka predstavuje podľa mzdového portálu Platy.sk 1207 eur v hrubom. Priemerný zárobok Čecha je o 5,3 percenta vyšší. Podľa Platy.cz zarábajú naši susedia v priemere 1271 eur v hrubom.

Rozdiel medzi priemerným základným platom Bratislavčana a Pražana predstavuje 1,9 percenta. Zamestnanec v hlavnom meste Českej republiky má na svojej výplatnej páske v priemere o 26 eur viac ako zamestnanec v Bratislave.Pla­tové rozdiely sú však výrazne vyššie, ak sa pozrieme na regióny mimo hlavných miest. Priemerný plat Bratislavčana predstavuje 1371 eur, obyvateľa Prahy 1397 eur. Rozdiel medzi Slovákom a Čechom je až 11,5 percenta. To je 116 eur v hrubom. Slovák v priemere zarobí 1005 eura, Čech 1121 eura.

Dôvodom vyšších rozdielov mimo hlavných miest sú najmä regionálne rozdiely. Tie sú podľa údajov mzdových portálov Platy.sk a Platy.cz vyššie práve na Slovensku. Kým rozdiel medzi priemerným základným platom v Bratislave a na území mimo hlavného mesta na Slovensku predstavuje vyše 36 percent, medzi Prahou a zvyškom Česka je rozdiel nižší. Ide o necelých 25 percent.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #slováci #Česi #priemerná mzda