Dávky od štátu čakajú zmeny

Dôchodky, nemocenské či úrazové dávky. Rodinné prídavky, príspevky pre hendikepovaných ľudí. Dávky, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, ale aj úrady práce. Na jedny si roky šetríme platením odvodov, iné dávky sú vyplácané z rozpočtu štátu.

31.10.2018 06:00
rodina, šarkan, drak, jeseň Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Kto chce dostať dôchodok, nemocenské či úrazové dávky, musí so žiadosťou zájsť do Sociálnej poisťovne. Tá však, aj keď sa človek prihlasuje ako nezamestnaný na úrad práce, vypláca aj dávku v nezamestnanosti. Ich výška a nárok na ne sa odvíja od toho, či a aké vysoké odvody ste platili a či ste splnili podmienky na ich vyplácanie. Najčastejšie vyplácanou dávkou sú penzie. Tie poberá vyše 1,3 milióna ľudí. Po penziách ľudia najčastejšie dostávajú nemocenskú dávku.

Sociálna poisťovňa vyplatila od začiatku roka do konca augusta vyše milióna nemocenských dávok. Ich priemerná výška pritom dosiahla hodnotu 263,33 eura. Po nemocenskej dávke je najčastejšie materské. A práve túto dávku čakajú od januára až dve zmeny. Prvou je, že sa opäť zvýši jej maximálna výška a dosiahne 1 458,50 eura mesačne pri 31-dňovom a 1 411,40 eura pri 30-dňovom mesiaci. Druhou zmenou bude súbežné poberanie materskej dávky oboma rodičmi. Pôjde o prípady, keď otec po dohode s matkou prevzal do starostlivosti dieťa a matka sa súčasne stará o ich ďalšie dieťa. Podľa odhadu ministerstva práce by nárok na súbežné poberanie materskej dávky mohlo v budúcom roku využiť približne 600 osôb.

„V rokoch 2020 a 2021 predpokladáme zvyšovanie počtu osôb so súbežným poberaním materskej dávky o 40 %,“ uvádza sa v doložke sociálnych vplyvov návrhu novely zákona. Priemerná mesačná suma materského pre ľudí, ktorí si uplatnia súbežné poberanie materskej dávky, by mala v budúcom roku predstavovať zhruba 727 eur, v roku 2020 približne 762 eur a v roku 2021 asi 802 eur, píše sa v správe agentúry SITA.

Menej je však poberateľov podpory v nezamestnanosti, ktorá sa vypláca po splnení zákonných podmienok a slúži na zabezpečenie príjmu poistenca v dôsledku nezamestnanosti. Jej výška je 50 % denného vymeriavacieho základu. Maximálna suma dávky v mesiaci, ktorý má 31 dní, je 972,30 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, 941 eur.

Pracujúci dôchodcovia si môžu uplatniť odvodovú úľavu. „Výnimka sa týka dôchodcu so starobným, predčasným, invalidným dôchodkom, výsluhovým dôchodkom po dovŕšení dôchodkového veku alebo invalidným výsluhovým dôchodkom, ktorý pracuje na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti. Tento dôchodca si bude môcť uplatniť výnimku, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, pokiaľ príjem z tejto dohody za kalendárny mesiac nepresiahne 200 eur,“ priblížil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

V prípade, ak príjem dohodára-dôchodcu z určenej dohody za kalendárny mesiac presiahne 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie platí len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dohodár-dôchodca platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený.

Každý, kto chce dostávať z úradu práce rodičovský príspevok či prídavok na dieťa, musí písomne o tieto dávky požiadať. „Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou,“ povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Prídavok na dieťa aj rodičovský príspevok čaká od januára zvýšenie. Prídavok na dieťa sa dnes vypláca v sume 23,68 eura, od januára to bude 24,34 eura. Rodičovský príspevok je dnes na jedno dieťa určený v sume 214,70 eura, od januára sa zvýši na 220,70 eura, rodičia dvojčiat dostanú 275,88 a trojčiat 331,05 eura. "Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku.

Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov," upozornila. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok sú účelovo viazané a majú rozdielne podmienky nároku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #sociálne dávky #materské #rodinné prídavky