Študenti nemajú automaticky nárok na dávku nemocenské

Študenti vo všeobecnosti nemajú nárok na dávku nemocenské, pretože v čase štúdia nie sú nemocensky poistení – štát za nich poistné na tieto účely neplatí.

07.11.2018 10:00
choroba, muž, nemocničná dávka, teplota, chrípka Foto:
Nárok na nemocenské má študent len ak si platí dobrovoľné poistenie.
debata
Existencia nemocenského poistenia je totiž základnou podmienkou vzniku nároku na túto dávku.

Výnimkou sú tí študenti, ktorí sú v pracovnom pomere alebo majú uzatvorenú dohodu s pravidelným príjmom (okrem dohody o brigádnickej práci študentov), majú postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO), ktorá je povinne nemocensky poistená, resp. sa prihlásili na dobrovoľné poistenie a sami si platia poistné do Sociálnej poisťovne na nemocenské poistenie ako dobrovoľne poistená osoba.

V takomto prípade majú nárok na dávku nemocenské a platia pre nich rovnaké pravidlá ako pre ostatných zamestnancov, dohodárov, živnostníkov a dobrovoľne poistené osoby.

Podrobné informácie o tom, aké sú podmienky nároku na vznik a výplatu nemocenského, ak by študent pracujúci na základe pracovnej zmluvy, dohody, živnostenského oprávnenia či ako dobrovoľne poistený ochorel, sa dozvie na webe Sociálnej poisťovne v rubrike Nemocenské. Informácie k tejto téme poskytujú aj zamestnanci pobočiek Sociálnej poisťovne po celom Slovensku.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #Sociálna poisťovňa #dávky #poistenie #dobrovoľné poistenie #nemocenské