Ako si poradiť s dlhmi

Deň bez dlhov aj tohto roku prinesie bezplatnú pomoc ľuďom v dlhoch v Českej republike a na Slovensku.

12.11.2018 12:49
bankrot, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata
Hlavným cieľom projektu je upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo plynúce z nezvládnutého dlhu a prinútiť ich k aktívnemu hľadaniu riešenia na oddlženie.

Súčasťou Dňa bez dlhov je nielen bezplatné poradenstvo, ale aj ďalšie aktivity so zámerom zvýšenia finančnej gramotnosti verejnosti. Organizátorom projektu je spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Spoločnosť nadviazala spoluprácu so starostami piatich slovenských obcí s vysokým podielom zadlžených obyvateľov. V obciach Prešovského, Banskobystrického a Košického kraja sa tak v stredu 14., vo štvrtok 15. a v stredu 28. novembra otvoria kontaktné miesta, na ktorých sa môžu ľudia zápasiaci so splácaním dlhov zdarma poradiť s odborníkmi, ako riešiť náročnú finančnú situáciu. Informovala o tom Lucie Peřinová z KRUK.

Priemerný dlh je osemsto eur

Z pravidelných analýz spoločnosti KRUK vyplýva, že priemerná výška dlhu slovenských dlžníkov je takmer 800 eur. Stále platí, že častejšie a viac si požičiavajú muži (52 percent dlžníkov s priemerným dlhom 874 eur), podiel žien tvorí 48 percent dlžníkov s priemerným dlhom 711 eur. Najviac dlžníkov (21 percent z celého Slovenska s priemerným dlhom 675 eur) pochádza z Banskobystrického kraja, kde si zároveň ľudia požičiavajú najmenšie sumy, nasleduje Nitriansky kraj (18 percent dlžníkov, priemerný dlh 773 eur) a Košický (14 percent dlžníkov, priemerný dlh 746 eur). Najvyššie záväzky majú v priemere dlžníci z Bratislavy (1 019 eur), ktorí tvoria 8 % všetkých slovenských dlžníkov.

Medzinárodný Deň bez dlhov začala spoločnosť KRUK organizovať pred desiatimi rokmi v Poľsku. Postupne sa rozšíril i do Rumunska, Českej republiky a na Slovensko. Na Slovensku sa Deň bez dlhov koná už šiestykrát. „Na kontaktných miestach v Košiciach, Rimavskej Sobote, Hodejove, Abranovciach a Hosticiach budú pripravení odborníci, ktorí zhodnotia finančnú situáciu zadlžených ľudí s ohľadom na ich príjmy a záväzky, ktoré musia splácať. Výsledkom bude konkrétny plán, ako krok za krokom postupovať, kde obmedziť náklady, ako zohnať ďalší zdroj príjmov alebo ako rozložiť záväzky na dlhšie časové obdobie. Základom je ale vždy komunikácia s veriteľom a realistický pohľad na vlastné finančné možnosti,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti KRUK Jana Žaludová.

Finančná gramotnosť

V priebehu novembra sa bude konať aj školenie terénnych sociálnych pracovníkov neziskovej organizácie Človek v ohrození na tému finančnej gramotnosti a zmien v legislatíve týkajúcej sa oddlženia. „Ako jednu z najdôležitejších oblastí vnímame finančnú gramotnosť ľudí. Pre každého občana je dôležité získať zručnosti, ako finančne zabezpečiť seba a svoju rodinu v aktuálnych, meniacich sa podmienkach trhu. Orientovať sa v problematike peňazí a cien a byť schopný zodpovedne spravovať osobný a rodinný rozpočet. Neoddeliteľnou súčasťou finančnej gramotnosti je i orientácia na trhu práce, znalosť svojich možností a odhad budúceho vývoja,” doplnil prezident Slovenskej asociácie inkasných spoločností a konateľ LogiCall Slovensko Ivan Kocmánek. Asociácia slovenských inkasných spoločností a spoločnosť LogiCall Slovenská republika patrí medzi partnerov Dňa bez dlhov.

debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #dlhy #oddlženie