Práca v zahraničí neznamená automaticky nárok na dávku v nezamestnanosti

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že ak ste pracovali v zahraničí a po návrate na Slovensko ste bez práce, automaticky to neznamená, že máte nárok na dávku v nezamestnanosti.

18.12.2018 06:00
cudzinec, zamestnanec Foto:
Ak ste pracovali v zahraničí a po návrate domov nemáte prácu neznamená to, že máte automaticky nárok na podporu.
debata
Európska legislatíva všeobecne určuje, že nárok na dávku v nezamestnanosti sa uplatňuje v krajine posledného zamestnania v EÚ. Teda o dávku v nezamestnanosti treba požiadať v krajine, kde bol občan poistený v nezamestnanosti a kde platil poistné. Daná zahraničná inštitúcia potom nároky občana posúdi podľa vlastnej legislatívy.

Výnimka (teda požiadať o dávku v Sociálnej poisťovni) môže nastať len vtedy, ak osoba pracujúca v zahraničí preukáže, že počas celého tohto obdobia práce v zahraničí mala zachované tzv. centrum životných záujmov v krajine svojho bydliska, teda na území Slovenskej republiky.

Centrum záujmov osoby určujú najmä nasledovné kritériá: dĺžka doby zdržiavania sa na území iného štátu, dĺžka trvania pracovnej zmluvy, rodinný stav a rodinné väzby, bytová situácia osoby, periodicita návštev na územie SR a pod. Všetky tieto skutočnosti – teda či môže v danom prípade vzniknúť nárok na dávku na Slovensku – zisťuje dôsledne pobočka Sociálnej poisťovne v konaní o nároku na dávku v nezamestnanosti (po podaní žiadosti). Je to možné posúdiť až po predložení všetkých potrebných dokladov pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa trvalého pobytu občana.

Na preukázanie spomínaných skutočností slúži tlačivo „Vyhlásenie žiadateľa na účely preukázania bydliska“, ktoré poskytne pracovník Sociálnej poisťovne pri podávaní žiadosti o dávku.

Ak si občan bude uplatňovať nárok na dávku v nezamestnanosti na Slovensku, tak na účely zohľadnenia dôb poistenia v nezamestnanosti dosiahnutých v inom členskom štáte EÚ bude potrebovať potvrdenie týchto dôb poistenia na formulári PD U1 (v minulosti formulár E 301) vystavené príslušnou zahraničnou inštitúciou sociálneho zabezpečenia. Ak ho nepredloží, pobočka Sociálnej poisťovne si ho od príslušnej inštitúcie daného členského štátu vyžiada, zvyčajne to však významne predlžuje dobu vybavenia príslušnej dávky.

Aj preto európska legislatíva stanovuje všeobecný princíp, že žiadať o dávku treba v krajine posledného zamestnania, teda tam, kde si poistenec platil poistné. Každá krajina EÚ potom nárok na jej priznanie posudzuje podľa vlastných legislatívnych pravidiel.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanec #Sociálna poisťovňa #dávka v nezamestnanosti #podpora