Dôležité platby posielajte pred sviatkami. Radia banky

Banky počas sviatkov upravujú otváracie hodiny. Ako informuje portál voFinanciach.sk, cez vianočné a novoročné sviatky sú pobočky bánk zatvorené, na Silvestra väčšina otváracie hodiny skráti.

20.12.2018 15:53
banka, žena, služby, bankomat Foto:
Banky neodporúčajú nechávať si finančné záležitosti na poslednú chvíľu.
debata

Výhodou oproti minulému roku je, že Silvester vychádza tentokrát na pondelok. V tento deň budú prevody a platobné príkazy spracovávané v štandardnom režime ako po iné dni.

Ale aj napriek tomu banky neodporúčajú nechávať si finančné záležitosti na poslednú chvíľu. „Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku,“ povedala hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Kým transakcie v rámci jednej banky sa uskutočnia v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musíte počítať s jedným dňom navyše. Keďže koniec roka tentoraz pripadá na pondelok, posledným dňom, kedy môžete poslať platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA do konca roka, je nedeľa 30. decembra. Výnimkou sú podľa Cesnakovej urgentné prevody, ktoré prejdú do inej banky v ten istý deň a je možné ich zadať ešte aj na Silvestra. Oproti štandardnému prevodu sú však spravidla drahšie. Aj ČSOB uviedla, že urgentné a zrýchlené platby sú spoplatnené nad rámec balíka služieb.

V prípade, že nestíhate stanovené termíny, môže byť riešením priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. „Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke,“ uviedla Cesnaková. Sú však banky, ktoré na Silvestra majú svoje pobočky otvorené len do 12. h. Ako napríklad Slovenská sporiteľňa, ČSOB, OTP Banka alebo VÚB banka. UniCredit Bank bude otvorená do 13. h. Napríklad pobočky mBank sú na Silvestra úplne zatvorené.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #stavebné sporenie #daňová úľava #sviatky #otváracie hodiny