Sociálne príspevky znižujú počet rodín ohrozených chudobou len mierne

Podľa najnovších údajov Eurostat-u sa vďaka sociálnym dávkam a príspevkom tretina ich poberateľov dostáva mimo pásma chudoby. Dve tretiny v ňom však naďalej zostávajú.

04.01.2019 06:00
sociálne dávky, minimum, chudoba, matka, dieťa Foto:
Ilustračné foto
debata
Od roku 2010 podiel tzv. sociálnych transferov na znižovaní počtu chudobných domácností pritom klesol z takmer 37 % na vlaňajších 32 %. Zatiaľ čo Slovensko je na úrovni priemeru EÚ, v Česku príspevky pomáhajú viac.

Na Slovensku je aktuálne 15,8 % rodín pod hranicou chudoby. Tá sa odvíja od mediánového príjmu a v našom prípade je na úrovni 360 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť. V prípade domácnosti s dvoma dospelými a dvomi deťmi do 14 rokov je to 750 eur mesačne. „Potom, ako rodiny dostanú od štátu sociálne príspevky sa podiel chudobných domácností zníži len na 12,4 %. Sú to často troj- či štvorčlenné rodiny, ktoré musia mesačne vyžiť v priemere ani nie s 500 eurami,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Česi sú na tom lepšie

Podľa hlavného analytika Českej sporiteľne Davida Navratila je v Českej republike podobná situácia. „Česká republika má podobne ako Slovensko relatívne nízky podiel ľudí ohrozených chudobou. Pred sociálnymi transfermi je to u nás tiež 15,8 % rodín. Po pridelení dávok či príspevkov sa však toto číslo zníži na 9,1 %,“ skonštatoval Navratil.

Sociálne transfery znižujú chudobu najviac vo Fínsku (57 %) či Dánsku (51 %). V deviatich členských štátoch EÚ sa chudoba vďaka nim znižuje o zhruba 25 %, najmenší podiel na znižovaní chudoby ľudí majú sociálne dávky či príspevky v Grécku (16 %) a Rumunsku (17 %).

Podľa Navratila je z pohľadu finančného zdravia dôležité, aby mali rodiny nejakú finančnú rezervu. „V prípade Českej republike nemá finančnú rezervu na nečakané výdavky vo výške aspoň 10 tisíc českých korún 28 % domácností,“ poznamenal Navratil. Na Slovensku nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom až 34,6 % ľudí, čo zhruba zodpovedá priemeru EÚ (33,9 %).

Zvyšovanie cien

Jednou z najnákladnejších položiek slovenských domácností sú energie a tie sa budú v budúcom roku zvyšovať. „Aj keď energetické úspory si často vyžadujú vstupné investície (zateplenie, regulácia kúrenia a montáž termostatických hlavíc, výmena kotla, výmena žiaroviek za úsporné) sú aj kroky, ktorými je možné usporiť bez vynútených nákladov. Tu patrí napríklad zníženie teploty v domácnosti, jej prispôsobenie účelu miestnosti (v spálni nemusí byť tak teplo, ako v obývacej či detskej izbe), vypínanie kúrenia pri odcestovaní, vypínanie spotrebičov namiesto ponechávania v stand-by móde,“ povedala Buchláková.

Konsolidácia úverov

V prípade, že rodina má nejaké úvery, dá sa ušetriť ich konsolidáciou a refinancovaním. „Vo všeobecnosti platí, že úroková sadzba väčšieho úveru je nižšia ako sadzby viacerých menších, takže sa dokážete dopracovať k nižšej mesačnej splátke. Nemenej podstatnou vecou pri konsolidácii je sprehľadnenie výdavkov – namiesto troch – štyroch platieb máte mať len jednu,“ radí Buchláková.

Výmenou za nové sa môže dať ušetriť napríklad aj na poistkách (za nehnuteľnosť, domácnosť či auto), dôležité je však sledovať aj poistné podmienky, aby sa nestalo, že pri vzniku poistnej udalosti vás nové poistenie nebude chrániť.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #chudoba #sociálne príspevky