8 odporúčaní do „bankového roka 2019“

Banky počas celého roka 2018 priebežne menili svoje cenníky, poplatky a podmienky. Prinášame niekoľko rád, na čo si dať pozor v roku 2019.

10.01.2019 06:00
banka, banky, peniaze, poradenstvo, financie Foto:
Premyslite si čo od banky potrebujete a hľadajte najlacnejšiu alternatívu na trhu.
debata
Analytik portálu www.FinancnaHitparada.sk Martin Švidroň odporúča klientom rozhodovať sa len na základe svojich potrieb a porovnávania. Jednoducho povedané, premyslieť si čo od banky potrebujete a hľadať najlacnejšiu alternatívu na trhu, ktorá splní tieto potreby.

Bežný účet

Ako prvé si skontrolujte výšku mesačného poplatku za vedenie účtu alebo balíka služieb k bežnému účtu. Výšku poplatku nájdete napríklad vo výpise k účtu vo vašom internetovom bankovníctve. Porovnávajte. Dnes nájdete balíky služieb k bežnému účtu, ktoré sú úplne zadarmo a bez akýchkoľvek podmienok.

Využívajte skôr balíky služieb, ako len „holé“ bežné účty. V balíkoch služieb máte totiž predplatené rôzne služby, ktoré si pri bežnom účte musíte zaplatiť navyše a tak v konečnom dôsledku môžete za využívanie „holého“ bežného účtu zaplatiť viac. Pri balíkoch služieb môžete dokonca získať až 100% zľavu z mesačného poplatku za vedenie pri jeho aktívnom využívaní. Nezabudnite, že aj tieto podmienky banky z času na čas menia, preto je dobré si ich opäť skontrolovať.

Spotrebný úver (pôžička) a hypotéka

Ak chcete čerpať spotrebný úver alebo hypotéku, všimnite si okrem úrokovej sadzby aj poplatok za poskytnutie úveru. Tento poplatok môže byť skrytý pod názvom spracovateľský poplatok, ktorého výška môže závisieť od výšky úveru a môže sa hýbať aj v stovkách eur. Niektoré banky opäť zavádzajú tento poplatok do svojich cenníkov.

Operácie realizované na pobočkách bánk

Pozor na transakcie a operácie (hotovostné aj bezhotovostné) realizované v pobočke banky a zároveň aj SEPA operácie (prijatá a odoslaná platba, trvalý príkaz, inkaso). Operácie vykonávané na pobočke sú často spoplatnené. Snažte sa maximum operácií realizovať elektronicky.

Vklad hotovosti

Pozor na vklad väčšieho počtu mincí a bankoviek v hotovosti. Práca s hotovosťou na pobočke je drahá a banky si za ňu vypýtajú poplatok.

Bankomaty

Na výber hotovosti z vášho účtu využívajte len bankomaty vlastnej banky, resp. v zahraničí hľadajte bankomaty rovnakej bankovej skupiny.

Notifikácie a výpisy

Ak využívate papierové výpisy, ktoré vám posiela banka poštou, zvážte prechod na bezplatnú elektronickú formu. Banky tieto operácie zvyknú spoplatňovať. Rovnako ak máte nastavené SMS notifikácie, skontrolujte si, či Vaša banka nezaviedla poplatok. Uprednostnite skôr notifikácie prostredníctvom emailu, prípadne „push“ notifikácie v bankovej aplikácii.

Kreditné karty

Z kreditnej karty si hotovosť z bankomatov nevyberajte. Za jeden výber môžete zaplatiť až 2% z vyberanej sumy a často je poplatok obmedzený minimálnou výškou, ktorý môže byť aj viac ako 7 eur.

Termínované vklady

Z termínovaného vkladu nevyberajte peniaze ešte v čase jeho viazanosti. Hrozí vám strata úroku z celej vyberanej sumy. Pri výbere termínovaného vkladu porovnávajte. Dnes banky ponúkajú rôzne kombinované produkty, kde časť peňazí investujete a druhú časť uložíte na zvýhodnený termínovaný vklad. Zvážte aj túto možnosť, prípadne ďalšie formy investovania, kde môžete získať vyššie zhodnotenie vašich financií.

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #banky #poplatky #spotrebný úver #bežný účet #klienti #cenníky