Elektronicky komunikujúcim pomôže TAXANA

Finančná správa pripravila ďalšiu novinku. Zverejnila animované video, ktoré prevedie fyzické osoby podnikateľov procesom registrácie a autorizácie. Súčasťou videa je aj vzor všeobecného podania.

15.01.2019 17:06
sporenie, financie, rodina Foto:
Ilustračné foto
debata

Finančná správa pripravila animované video k elektronickej komunikácii. Počet povinne elektronicky komunikujúcich daňovníkov neustále rastie a finančná správa chce aj takouto netradičnou formou spropagovať elektronickú komunikáciu a pomôcť jej klientom.

Taxana, chatbot finančnej správy, vo videu vysvetľuje ako elektronicky komunikovať s finančnou správou. Fyzické osoby podnikatelia, ktorým od júla 2018 vznikla povinnosť elektronickej komunikácie s finančnou správou, tak môžu prehľadnou formou zistiť všetky potrebné informácie. Taxana pútavou formou prevedie daňovníkov registráciou a autorizáciou. Vysvetlí tiež postup pri podávaní dokumentov.

„Ide o ďalší komunikačný nástroj, ktorého cieľom je pripraviť fyzické osoby podnikateľov na elektronickú komunikáciu s finančnou správou. Našim cieľom je priblížiť elektronickú komunikáciu klientom aj takouto zaujímavou, netradičnou formou. Vďaka videu im ukážeme, že zaregistrovať sa na elektronickú komunikáciu a podať finančnej správe akýkoľvek dokument vôbec nie je zložité,“ vysvetlila prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Celé animované video je dostupné na portáli finančnej správy v časti „Elektronická komunikácia – praktické informácie“, Videonávody. Finančná správa ho bude šíriť medzi daňové subjekty aj prostredníctvom svojej oficiálnej stránky na sociálnej sieti.

Animované video je súčasťou intenzívnej komunikačnej kampane, ktorú finančná správa pripravila v súvislosti s rozširovaním elektronickej komunikácie od 1.júla 2018. Doteraz zorganizovala školenia k elektronickej komunikácii, pripravila informačný leták, ktorý poslala nezaregistrovaným daňovým subjektom, spravila redizajn portálu, zlúčila proces registrácie a autorizácie do jedného kroku pre fyzické osoby podnikateľov, ktoré konajú vo svojom mene. Zároveň rozdistribuovala informácie o elektronickej komunikácii v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR aj na klientske centrá a okresné úrady, informácie sú dostupné aj na pracoviskách finančnej správy.

„V intenzívnej komunikačnej kampani budeme pokračovať aj ďalej. Subjekty, ktoré sa ešte nezaregistrovali na elektronickú komunikáciu, budeme postupne prostredníctvom daňových úradov a call centra oslovovať aj telefonicky. Robíme všetko preto, aby sme našim klientom pomohli a zároveň sa vyhli v čo najväčšej miere registrujúcim sa na poslednú chvíľu – v posledných marcových dňoch,“ doplnila prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Fyzické osoby podnikatelia, ktorým od júla 2018 vznikla povinnosť elektronickej komunikácie, by už viac nemali odkladať registráciu a autorizáciu na portáli finančnej správy. Na papierové podanie už nebude možné prihliadať a blížia sa dôležité termíny. Už v januári 2019 ide o termín pre podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel, v marci pre podanie daňového priznania k dani z príjmu.

Zdroj: Finančná správa
debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #podnikatelia #registrácia #fyzické osoby #video #autorizácia #elektronická komunikácia #daňovníci