Radíme: Polročné prázdniny nie sú dôvodom na ošetrovné pre rodičov

Sociálna poisťovňa upozorňuje rodičov žiakov základných škôl, že z dôvodu polročných prázdnin im automaticky nevzniká nárok na dávku ošetrovné.

30.01.2019 13:48
teplota, choré dieťa, zúfalá matka, chrípka Foto:
Ilustračné foto.
debata
Ak ostanú s dieťaťom v piatok 1. februára 2019 doma, ošetrovné si nemôžu nárokovať, pretože v tom čase je škola uzavretá priamo na základe školského zákona a príslušnej vyhlášky ministerstva školstva.

Nárok na ošetrovné by vznikol len vtedy, ak by bola škola uzavretá na základe rozhodnutia riaditeľa školy, resp. iným príslušným orgánom (napr. pre prípad karantény) a rodič by predložil takéto rozhodnutie o zatvorení školy.

Ak si teda rodič uplatní nárok na ošetrovné len z dôvodu starostlivosti o dieťa počas školských prázdnin, Sociálna poisťovňa mu nárok neprizná. Nárok na ošetrovné počas prázdnin však môže vzniknúť v prípade, ak je dieťa choré a rodič to preukáže príslušným lekárskym potvrdením.

Ošetrovné je nemocenská dávka, ktorú poisťovňa vypláca z dôvodu ošetrovania chorého dieťaťa, manžela, manželky, rodiča alebo rodiča manžela (manželky) alebo z dôvodu starostlivosti o dieťa do 10 rokov veku. Ak poistenec žiada o túto dávku, musí splniť podmienku osobnej a celodennej potreby ošetrovania alebo osobnej a celodennej potreby starostlivosti o dieťa. Výška dávky je maximálne 345,10 eura za 10 kalendárnych dní.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #deti #prázdniny #rodičia #nemocenské dávky #ošetrovné