Ako sa dedí zo závetu

Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice.

15.02.2019 06:00
dedenie, rodina, pozostalí Foto:
Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný.
debata

V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, keď bol podpísaný, inak je neplatný.

Spoločný závet viacerých poručiteľov je neplatný.

Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný.

Závet, ktorý poručiteľ nenapísal vlastnou rukou, musí vlastnou rukou podpísať a pred dvoma svedkami súčasne prítomnými výslovne prejaviť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Svedkovia sa musia na závet podpísať.

Poručiteľ, ktorý nemôže čítať alebo písať, prejaví svoju poslednú vôľu pred tromi súčasne prítomnými svedkami v listine, ktorá musí byť prečítaná a prítomnými svedkami podpísaná. Pritom musí pred nimi potvrdiť, že listina obsahuje jeho poslednú vôľu. Pisateľom a predčitateľom môže byť aj svedok; pisateľ však nesmie byť zároveň predčitateľom.

V listine sa musí uviesť, že poručiteľ nemôže čítať alebo písať, kto listinu napísal a kto nahlas prečítal a akým spôsobom poručiteľ potvrdil, že listina obsahuje jeho pravú vôľu. Listinu musia svedkovia podpísať.

Poručiteľ môže prejaviť svoju poslednú vôľu do notárskej zápisnice; osobitný zákon ustanovuje, kedy sa musí úkon urobiť pred svedkami.

Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

V závete nemožno prejaviť vôľu, aby niektorý z dedičov zo zákona nededil, poručiteľ môže vydediť potomkov iba základe listiny o vydedení, a to na základe dôvodov, ktoré presne stanovuje Občiansky zákonník.

Akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky.

Závet možno zrušiť neskorším platným závetom, pokiaľ popri novom závete nemôže obstáť, alebo dovolaním závetu.

Listina o odvolaní závetu musí mať písomnú formu, aká je potrebná aj pre závet.

V listine o odvolaní závetu musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bola podpísaná, inak je neplatná.

Poručiteľ zruší holografný alebo alografný závet aj tým, že zničí listinu, na ktorej bol napísaný.

Ako prebieha dedičské konanie

  • Po úmrtí poručiteľa (zosnulého) vystaví matričný úrad úmrtný list. Úmrtný list vystaví príslušná matrika v mieste úmrtia poručiteľa.
  • Po vystavení úmrtného listu zasiela príslušná matrika tento dokument na okresný súd, zvyčajne ide o súd podľa miesta trvalého bydliska poručiteľa.
  • Príslušný okresný súd pridelí spis notárovi, ktorý sa v tomto momente stáva notár – súdny komisár. Spis dostáva súdom pridelené číslo konania.
Závet možno zrušiť neskorším platným závetom,... Foto: SHUTTERSTOCK
dedičské konanie, súd, nehnuteľnosť, dom Závet možno zrušiť neskorším platným závetom, pokiaľ popri novom závete nemôže obstáť, alebo dovolaním závetu.
  • Notár komunikuje s dedičmi, volá ich na predbežné „vyšetrenie“, to znamená dedičia oboznamujú notára o aktívach a pasívach poručiteľa. Notár skúma a prešetruje aktíva a pasíva poručiteľa podľa dostupných možností. Komunikuje s úradmi, inštitúciami, organizáciami, spoločnosťami a v prípade nutnosti aj so súdmi a s exekútormi. Po zhromaždení všetkých potrebných podkladov vytyčuje termín pojednávania dedičského konania.
  • Predvolať dedičov môže súdny komisár telefonicky aj písomne. S predvolaním zašle súpis aktív a pasív tak, ako ich zhromaždil a vyhodnotil. Ak v zozname majetku poručiteľa niečo chýba, je vhodné o tom informovať notára dopredu, aby prípadne mohol pojednávanie odročiť.
  • Dedičia by mali k jednotlivým položkám majetku poručiteľa súdnemu komisárovi predložiť aj doklady (technický preukaz od auta, výpis z účtu v banke, vkladnú knižku a iné), patria sem aj pohľadávky blízkeho voči tretím osobám napríklad pôžičky, ktoré ľudia poručiteľovi nevrátili, preplatky na energiách, daniach, nevyplatená mzda…
  • Do pasív dedičstva, teda do poručiteľových dlhov patria hypotekárne a spotrebné úvery, pôžičky od nebankových subjektov, nedoplatky a pohľadávky voči rôznym subjektom a tretím osobám a samozrejme pohrebné trovy, ktoré boli objektívne vynaložené i na pohreb blízkeho. Výšku pohrebných trov treba preukázať súdnemu komisárovi – notárovi faktúrou, z ktorej je zrejmá nielen ich výška, ale aj osoba, ktorá sa o pohreb postarala.
  • V otázke závetu sa súdny komisár bude spoliehať nielen na odpoveď dedičov, ale vykoná aj lustráciu, šetrenie v Notárskom centrálnom registri závetov, v ktorom sú evidované všetky závety spísané vo forme notárskej zápisnice alebo uložené u notára v úschove. V prípade, ak poručiteľ za svojho života navštívil notára, aby u neho prejavil svoju poslednú vôľu pre prípad svojej smrti, notár prejav jeho vôle spísal do notárskej zápisnice, ktorú po jej podpísaní poručiteľom naskenoval a registroval v Notárskom centrálnom registri závetov.
  • Dedičské konanie je zavŕšenie celého procesu, po ktorom pri bezproblémovom priebehu notár – súdny komisár vystaví uznesenie o dedičstve. V ňom sú zhromaždené všetky aktíva a pasíva poručiteľa a taktiež dedičská dohoda, ktorú musí po dodržaní zákona notár akceptovať. Po spísaní tohto dedičského osvedčenia je ešte 15-dňová lehota na jeho správoplatnenie, počas ktorej sa môžu dedičia odvolať. Môžu sa odvolania priamo na dedičskom pojednávaní vzdať, čím uznesenie nadobúda právoplatnosť.

Rozhodnutia v dedičskom konaní

Notár uznesením o dedičstve potvrdí nadobudnutie dedičstva jedinému dedičovi, potvrdí, že dedičstvo, ktoré nenadobudol žiadny dedič, pripadlo štátu, schváli dohodu dedičov o vyrovnaní dedičstva, schváli dohodu o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov, potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov, ak medzi účastníkmi nedôjde k dohode, alebo vykoná vyrovnanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol, alebo neschváli dohodu o vyrovnaní dedičstva a potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov alebo vykoná vyrovnanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol. Nie je dôvod pre „nedohodu“, dokonca rozhodnutie bude ešte rýchlejšie, pretože spis nebude putovať medzi notárom a súdom.

Notár uznesením

  • a) potvrdí nadobudnutie dedičstva jedinému dedičovi
  • b) potvrdí, že dedičstvo, ktoré nenadobudol žiadny dedič, pripadlo štátu
  • c) schváli dohodu dedičov o vyrovnaní dedičstva; veriteľ poručiteľa je účastníkom dohody, ak sa vyrovnáva jeho pohľadávka
  • d) schváli dohodu o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov
  • e) potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov, ak medzi účastníkmi nedôjde k dohode, alebo vykoná vyrovnanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol
  • f) neschváli dohodu o vyrovnaní dedičstva a potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov alebo vykoná vyrovnanie medzi dedičmi a rozhodne o tom, čo ktorý z dedičov nadobudol.

Ako sa odmieta dedičstvo

Odmietnutie dedičstva

  • dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnuť musí ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením, ktoré pošle na súd.
  • zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa splnomocnenia, ktoré ho na to výslovne oprávňuje.
  • vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť.
  • dedičstvo nemôže odmietnuť dedič, ktorý svojím počínaním dal najavo, že dedičstvo nechce odmietnuť.
  • k odmietnutiu dedičstva nemôže dedič pripojiť výhrady alebo podmienky; takisto nemôže odmietnuť dedičstvo len sčasti.
  • vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno odvolať. Platí to, ak dedič vyhlási, že dedičstvo neodmieta.
  • na neznámeho dediča alebo na dediča, ktorého pobyt nie je známy, ktorý bol o svojom dedičskom práve upovedomený vyhláškou súdu a ktorý v určenej lehote nedal o sebe vedieť, sa pri prejednaní dedičstva neprihliada. Jeho opatrovník nemôže vyhlásenie o odmietnutí či neodmietnutí dedičstva urobiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #závet #dedenie