Komu patrí darovaný majetok?

01.03.2019 06:00
rozvod, nehnuteľnosť, súd Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príklad č. 1: Vyplatenie z bytu

Manželia bývajú v rodinnom dome, ktorý manželovi darovali rodičia. Na liste vlastníctva je uvedený manžel. Má manželka v prípade rozvodu nárok na vyplatenie z predmetného bytu? Do rekonštrukcie bytu investovala zdedené peniaze.

Byt, ktorý manžel nadobudol darom od rodičov, nie je súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Pri rozvode a vysporiadaní BSM je však každý z manželov oprávnený požadovať, aby sa mu hradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Prihliada sa aj na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Prihliada sa takisto aj na to, kto sa do akej miery podieľal na starostlivosti o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

Príklad č. 2: Nárok na polovicu bytu

Otec daroval dcére polovicu bytu, byt bol v jeho výlučnom vlastníctve. Ako sa rozdelí dedičstvo po jeho smrti, ak má ešte dvoch potomkov? Má obdarovaný syn nárok na časť zo zostávajúcej polovice bytu?

Pri vysporiadaní dedičstva sa základe Občianskeho zákonníka berie do úvahy všetok majetok, ktorý dedič dostal od poručiteľa bezodplatne za jeho života, okrem obvyklého darovania. Na základe toho možno vypočítať, že dedičský podiel bude podľa tohto 1/4 z polovice bytu, rovnako ako 1/4 zo všetkého ostatného majetku poručiteľa v čase jeho smrti. Z hodnoty dedičstva sa však odpočíta hodnota darov – v tomto prípade aj polovica bytu, hodnotou sa rozumie hodnota v čase darovania.

Príklad č. 3: Kto zdedí darované auto

Rodičia darovali dcére auto, po darovaní sa dcéra vydala. Obdarovaná je vážne chorá, kto bude dediť v prípade jej smrti? Manžel či rodičia?

Auto dcéra nadobudla na základe darovacej zmluvy, auto nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Ak dcéra nezanechá závet a bude sa dediť zo zákona, prichádzajú do úvahy dve možnosti. V prípade bezdetného manželstva budú dedičmi rodičia a manžel, ktorému patrí vždy aspoň polovica dedičstva. Ak sa v manželstve narodia deti, budú dedičmi deti a manžel, pričom každému z nich bude patriť rovnaký podiel. Ak by dcéra zanechala závet, môže auto odkázať rodičom. Ak sa jej však počas manželstva narodia deti, sú neopomenuteľnými dedičmi, ktorí môžu napadnúť takýto závet čiastočnou neplatnosťou a dosiahnuť tak, aby napriek závetu nadobudli časť dedičstva. Manžel však neopomenuteľným dedičom podľa zákona nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #majetok #darovanie #darovacia zmluva