Materské: Otcovia aj mamičky ho poberajú súčasne

Od januára už môžu materské poberať matka aj otec súčasne na deti do troch rokov. Vyššie sú aj maximálne sumy dávky.

13.02.2019 08:00
rodičia, dieťa, bábätko Foto:
Výška materského je rovnako u matky aj u otca 75 % z hrubého príjmu dosiahnutého v rozhodujúcom období
debata

Na materské má nárok ten, kto bol v predchádzajúcom období povinne alebo dobrovoľne nemocensky poistený. „Teda buď platil ako živnostník alebo dobrovoľne poistený poistné na nemocenské poistenie sám alebo tak za neho robil zamestnávateľ,“ vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Aby vznikol nárok na túto dávku, musí byť osoba, ktorá o ňu žiada, nemocensky poistená v čase vzniku nároku na materské (alebo sa na ňu musí vzťahovať v tom čase ochranná lehota) a nemocenské poistenie jej musí trvať najmenej 270 dní pred pôrodom (do obdobia 270 dní možno započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie), dobrovoľne alebo povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba musí mať okrem toho poistné zaplatené včas a v riadnej výške,“ konštatoval Višváder.

Výška materského je rovnako u matky aj u otca 75 % z hrubého príjmu dosiahnutého v rozhodujúcom období. „Rozhodujúce obdobie je rok predchádzajúci vzniku nároku na materské, ak ide o niekoľkoročný nepretržitý pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa,“ informoval Višváder. Minimálne materské stanovené nie je, výšku dávky odzrkadľuje skutočný hrubý príjem zamestnanca. Naopak, maximálny vymeriavací základ, z ktorého sa vypočíta, je stanovený tento rok vo výške 1 908 eur. To znamená, že maximálne materské je tento rok vo výške 1 458,50 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci, 1 411,40 eura pri 30-dňovom mesiaci.

Obdobie poberania materského je u rodičov dieťaťa odlišné. Matke sa materské vypláca spravidla šesť týždňov pred pôrodom a 28 týždňov po pôrode, spolu teda 34 týždňov pri jednom dieťati. Pri dvojčatách, trojčatách je to spolu 43 týždňov. Osamelá matka má nárok na materské 37 týždňov, otec 28 týždňov, najdlhšie do tretieho roku veku dieťaťa.

Záujem o materské zo strany otcov narastá. „Sociálna poisťovňa aj v roku 2018 zaznamenala prudký nárast počtu dávok materské vyplácaných otcom dieťaťa. Počet zamietnutých žiadostí o materské otcov v minulom roku sa pohybuje na úrovni dvoch percent. Išlo o prípady, keď žiadatelia nesplnili podmienky na priznanie a výplatu dávky. Podľa predbežných údajov za rok 2018 priznala poisťovňa materské 12 836 otcom,“ konštatoval Višváder.

Sociálna poisťovňa posudzuje každú žiadosť o materské individuálne. Zároveň platí, že zákon definuje účel nemocenského poistenia ako poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti. Dávka materské by preto mala otcovi kompenzovať stratu na zárobku spôsobenú tým, že si skrátil pracovný úväzok alebo zmenil charakter práce, aby sa mohol starať o dieťa.

„Najčastejšou príčinou v prípadoch nepriznania dávky je to, že otec aj po prebraní dieťaťa do starostlivosti naďalej pracuje v nezmenených podmienkach (neupravený pracovný režim, rovnaký, prípadne ešte vyšší počet odpracovaných hodín). Sociálna poisťovňa sa v praxi stretla s viacerými snahami zo strany žiadateľov o dávku zákon obchádzať, preto musí každý prípad posudzovať individuálne a údaje uvedené v žiadosti si overiť aj u zamestnávateľa. O dávku požiadal napríklad aj otec, ktorý išiel do ústavu na výkon trestu, alebo sa o ňu zaujímali vojaci, ktorí odchádzali na misiu do zahraničia, a teda je jasné, že o dieťa sa žiadnym spôsobom nemohli starať,“ priblížil Peter Višváder.

Kým v roku 2013 otcovia poberali 305 týchto dávok, v roku 2017 ich bolo 6 553 a predbežné údaje za rok 2018 hovoria už o počte 12 836. V roku 2013 Sociálna poisťovňa vyplatila otcom na materské vyše 602-tisíc eur, v roku 2017 to bolo 22,4 milióna eur a za uplynulý rok predbežne takmer 52 miliónov eur. Rastie aj priemerná výška dávky materské, pričom muži dostávajú vyššiu dávku ako ženy. U mužov dosiahla v roku 2018 predbežne 840 eur a u žien 614 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská #materská dávka