Otázky a odpovede k daniam za rok 2018

Prvé mesiace každého roka bývajú tradične spojené s podávaním daňových priznaní. Podať ho, ako aj zaplatiť daň musí každý, kto vlani zarobil aspoň polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je 1 915,01 eura.

04.03.2019 08:00
žena, dane, kalkulačka Foto:
Veľkú zmenu pri podávaní priznaní pocítia v tomto roku živnostníci.
debata

Výnimku majú len zamestnanci, ktorí do 15. februára požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Všetci ostatní si musia daňové povinnosti vyrovnať sami. Daňové priznanie musia podať aj tí zamestnanci, ktorí okrem zárobku od zamestnávateľa majú aj iný príjem – napríklad zo živnosti či z prenájmu.

Daňové priznanie sa tradične podáva do konca marca. „Nakoľko tento deň pripadne na nedeľu, posledným dňom lehoty na podanie daňového priznania je najbližší nasledujúci pracovný deň, teda 1. apríl 2019,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Kto do konca marca nestíha priznať dane, môže si termín jednoducho posunúť až o tri mesiace. Stačí to oznámiť daňovému úradu. Tí daňovníci, ktorí mali aj príjem zo zahraničia, si takto môžu termín posunúť až o šesť mesiacov. V takom prípade môžu podať daňové priznanie až v septembri. „Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania je možné podať iba na predpísanom tlačive, ktorého vzor určilo finančné riaditeľstvo, a ktoré je k dispozícii aj na internetovej stránke Finančnej správy,“ vraví Skokanová.

Veľkú zmenu pri podávaní priznaní pocítia v tomto roku živnostníci. Po novom musia už všetci podať daňové priznanie elektronicky. Aby tak mohli urobiť, musia sa zaregistrovať na elektronickú komunikáciu. Ľudia, ktorí majú občiansky preukaz s čipom, sa môžu zaregistrovať aj cez internet bez osobnej návštevy pobočky. Kto nemôže takto so štátom komunikovať cez internet, nevyhne sa osobnej návšteve pobočky. Preto by si živnostníci nemali nechávať registráciu na poslednú chvíľu.

Po zaregistrovaní sa prihlásia na stránku Finančnej správy, kde sa im zobrazí ich osobná internetová zóna. V nej si nájdu elektronické formuláre k jednotlivým daňovým priznaniam, ktoré môžu vyplniť a hneď aj odoslať. Výhodou elektronických formulárov je, že robia za daňovníka viaceré výpočty a upozorňujú na prípadné chyby.

V prípade, že by živnostník podal priznanie na papierovom tlačive, daňový úrad naň nebude prihliadať. To znamená, že živnostníkovi hrozí pokuta za nepodanie daňového priznania. Bez toho, aby sa živnostník zaregistroval na elektronickú komunikáciu, nemôže si ani odložiť termín na podanie daňového priznania. Živnostníci musia aj toto oznámenie zaslať daňovému úradu cez internet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #daň z príjmov