Výšku svojich odvodov si overte u zamestnávateľa

Dávky, ktoré Sociálna poisťovňa priznáva zamestnancovi, vypočítava vždy len z takého príjmu (vymeriavacieho základu), ktorý oficiálne vykazuje Sociálnej poisťovni zamestnávateľ.

27.02.2019 18:00
panáčik, bolesť chrbta, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak zamestnávateľ nahlási nižšiu sumu ako zamestnanec v skutočnosti zarába, má to za následok aj zníženie výšky dávok, ktoré Sociálna poisťovňa ešte počas aktívneho veku v rôznych životných situáciách zamestnancovi poskytuje (dávka v nezamestnanosti, nemocenské dávky – PN-ka, materské, OČR, úrazové dávky a garančná dávka) alebo v budúcnosti aj nižšiu sumu dôchodku.

Sociálna poisťovňa neskúma, či zamestnávateľ vykazuje taký vymeriavací základ, aký zamestnanec v skutočnosti dosiahol. Je na samotnom zamestnancovi, aby si túto skutočnosť overil. Ak to tak nie je, zamestnancovi odporúčame obrátiť sa na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne spolu s dokladmi, ktoré preukazujú nesprávnosť údajov vykázaných zamestnávateľom. Ak zamestnanec preukáže, že pre výpočet dávky mal byť použitý vyšší vymeriavací základ, poisťovňa mu spätne doplatí dávky prepočítané do správnej sumy. Podobne mu upraví aj vymeriavací základ pre účely dôchodku. Ak už bol dôchodok priznaný, jeho suma sa spätne prepočíta s prihliadnutím na správny vymeriavací základ.

Údaje o tom, aký vymeriavací základ zamestnávateľ Sociálnej poisťovni vykazuje a z akého platí poistné, si zamestnanec môže skontrolovať na výplatnej páske, v pobočke Sociálnej poisťovne alebo na webovej stránke Sociálnej poisťovne, ak má prístup do elektronických služieb Sociálnej poisťovne.

V prípade akýchkoľvek pochybností o správnosti vykázaného vymeriavacieho základu zamestnávateľom odporúča Sociálna poisťovňa vo vlastnom záujme obrátiť sa priamo na príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne v mieste sídla zamestnávateľa.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Video
VIDEO: Odchod do penzie - Odpracované roky vám môžu dosvedčiť aj dvaja svedkovia
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #dávky #sociálne poistenie #nemocenské poistenie #dôchodkové poistenie #péenka #invalidita #invalidné poistenie