2 % dane: Prispejte na dobrú vec

Viac ako 15,5 tisíca rôznych organizácií, združení, nadácií či spolkov sa aj tento rok uchádza o vaše percento z daní. Len vďaka príspevkom totiž môžu fungovať a rozvíjať svoju činnosť.

13.03.2019 08:00
dieťa, kreslenie, farbičky Foto:
Darovať dve percentá môže zamestnanec do 30. apríla.
debata

Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať dve percentá zo svojich daní. „Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, tak urobia priamo v daňovom priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Vyhlásenie sa podáva na predpísanom tlačive,“ približuje postup darovania Drahomíra Adamčíková z komunikačného oddelenia Finančnej správy.

„Pri darovaní percenta z daní nenastali oproti minulému roku zmeny,“ hovorí daňová poradkyňa Iveta Jobová, členka Slovenskej komory daňových poradcov. „Podnikatelia alebo občania sa môžu rozhodnúť, že poukážu percento z daní svojím vyhlásením cez podané daňové priznanie alebo vyhlásením zamestnanca cez vzorové povinné tlačivo, ktoré je zverejnené na stránke finančnej správy. Percentá budú poukázané vybranej neziskovej organizácii. Je potrebné vedieť jej názov, sídlo, právnu formu a identifikačné číslo organizácie,“ vysvetľuje Jobová. Číslo bankového účtu nie je potrebné vedieť. To si vyhľadá správca dane sám.

Poukázať 2 % môže každý občan, podnikateľ, firma – ten, kto vykáže v ročnom zúčtovaní preddavkov na daň alebo v daňovom priznaní daňovú povinnosť v takej výške, aby podiel poukázanej dane nebol nižší ako tri eurá u fyzickej a osem eur u právnickej osoby.

„Podiel dane do výšky 2 % môže poukázať každý zamestnanec. V lehote do podania vyhlásenia ale nemôže mať žiadne nedoplatky na daniach,“ vysvetľuje Iveta Jobová. „Ak by chcel poukázať až 3 %, musí doložiť ďalšie písomné potvrdenie ako povinnú prílohu. Je to potvrdenie o tom, že vykonával počas roku 2018 dobrovoľnícku činnosť najmenej vo výške 40 odpracovaných hodín. Prijímateľ dobrovoľníckej pomoci je takéto potvrdenie povinný vydať, ak o to požiada dobrovoľník alebo vysielajúca organizácia.“

A z čoho sa počítajú percentá, ktoré môžeme darovať? „Pri zamestnancovi či inej fyzickej osobe sa vychádza z dane zníženej o daňový bonus podľa § 33 a o daňový bonus na zaplatené úroky podľa § 33 a zákona o dani z príjmov. Firma – právnická osoba, napr. s. r. o. počíta 2 alebo 1 % z celkovej vypočítanej dane. Ak by chcela poukázať 2 %, musí 0,5 % poskytnúť vybranému prijímateľovi ešte naviac – do lehoty na podanie daňového priznania. Ak neposkytne takýto finančný dar, môže poukázať len 1 %,“ upozorňuje daňová poradkyňa. Ten, komu nevychádza žiadna daňová povinnosť alebo menej ako 400 eur, percentá poukázať nemôže. Nesplní limit poukázanej dane minimálne osem eur. Osoba, ktorá je prijímateľ tejto dane, nemôže mať nedoplatok vyšší ako 5 eur v lehote do 15 dní po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania.

Ďalšie informácie nájdete na Dve percentá

Darovať dve percentá môže zamestnanec do 30. apríla. „To je termín, dokedy predloží na daňový úrad vyhlásenie s potrebnými prílohami,“ vraví Jobová. „Podnikatelia sú povinní podať daňové priznanie s vyplneným príslušným oddielom o poukázaní dane do 31. marca 2019. Môže to byť však aj zamestnanec, ktorý sa sám rozhodne podať daňové priznanie. Vzhľadom na to, že 31. marec pripadá na nedeľu, daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2018 je potrebné podať najneskôr v pondelok 1. apríla,“ dodala Iveta Jobová.

Všetci daňovníci, ktorí si odložili termín na podanie daňových priznaní oznámením alebo na základe rozhodnutia, v odloženom termíne môžu poukázať rovnako aj svoj podiel darovanej dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #2% dane