Otázky a odpovede: Poukázanie zaplatenej dane

Kto môže prijímať 2 % z dane?

17.03.2019 06:00
muž, žena, zmluva, dohoda Foto:
Daňovník môže poukázať podiel zaplatenej dane iba v podanom riadnom daňovom priznaní.
debata

Daňovníkovi predstavuje podiel zaplatenej dane 10 eur. Môže túto sumu rozdeliť pre dvoch prijímateľov?

Fyzická osoba môže podiel zaplatenej dane poukázať iba jednému prijímateľovi, a to aj v prípade, že poukázané podiely dane by presiahli minimálnu sumu tri eurá.

Môže fyzická osoba poukázať podiel zaplatenej dane, ak jej do lehoty na podanie daňového priznania nebolo oznámené číslo účtu na zaplatenie dane a v termíne na podanie daňového priznania bude mať nedoplatok?

Fyzická osoba, ktorej do lehoty na podanie daňového priznania správca dane neoznámil číslo účtu vedeného na fyzickú osobu, je povinná zaplatiť daň v lehote do ôsmich dní od doručenia oznámenia o pridelenom čísle účtu. Dátum splatnosti sa určí podľa dňa doručenia oznámenia o pridelenom osobnom účte – najneskôr ôsmy deň po dni doručenia oznámenia. Uvedený postup sa považuje za splnenie podmienok pri poukázaní podielu zaplatenej dane. Teda aj v tomto prípade môže fyzická osoba poukázať podiel zaplatenej dane vybranému prijímateľovi.

Bol mi priznaný starobný dôchodok a ukončil som pracovný pomer. Zamestnávateľ mi urobí ročné zúčtovanie za rok 2018. Z ročného zúčtovania mi vyjde nedoplatok. Ako ho mám zaplatiť, aby som mohol poukázať podiel zaplatenej dane?

Zamestnávateľ vysporiada nedoplatok (aj nižší ako 5 eur) v prípade, že zamestnanec v žiadosti o ročné zúčtovanie požiada o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane na účely poukázania podielu zaplatenej dane. V tomto prípade, ak zamestnávateľ zamestnancovi už mzdu nevypláca, zamestnanec ho môže uhradiť na účet zamestnávateľa, resp. do pokladnice a zamestnávateľ ho odvedie. Zamestnávateľ následne vydá Potvrdenie o zaplatení dane s uvedením dátumu tejto úhrady.

Fyzická osoba chce poukázať podiel zaplatenej dane vo výške 2 % obchodnej spoločnosti, ktorej konateľom je rodinný príslušník. Môže tohto prijímateľa uviesť vo vyhlásení na poukázanie podielu zaplatenej dane?

Nemôže, nakoľko prijímateľom nemôže byť obchodná spoločnosť.

Daňovník v podanom riadnom daňovom priznaní vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane nevyplnil. Môže toto vyhlásenie vyplniť v dodatočnom daňovom priznaní?

Daňovník môže poukázať podiel zaplatenej dane iba v podanom riadnom daňovom priznaní. V podanom dodatočnom daňovom priznaní nemôže využiť možnosť poukázania podielu zaplatenej dane.

Podávam daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2018 typ B. Ako mám cez toto daňové priznanie poukázať 2 % z mojej dane vybranému občianskemu združeniu?

Podiel zo zaplatenej dane je možné poukázať vyplnením Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane, ktoré je súčasťou daňového priznania v XII. oddiele daňového priznania.

Podal som na daňový úrad oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2018, a to do 30. 6. 2019. Môžem v tomto daňovom priznaní podanom v júni 2019 poukázať 2 % zo zaplatenej dane?

Áno. Ak si fyzická osoba podaným oznámením predĺži lehotu na podanie daňového priznania, automaticky sa predlžuje aj lehota na poukázanie podielu zaplatenej dane.

Daňovník podá daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2018 v marci 2019. V tomto riadnom daňovom priznaní zabudne vypísať vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Môže podať dodatočné daňové priznanie, v ktorom vypíše uvedené vyhlásenie, aby bol podiel zaplatenej dane poukázaný vybranému prijímateľovi?

Ak daňovník v riadnom daňovom priznaní podanom v lehote na podanie daňového priznania do 1. 4. 2019 nevyužil možnosť poukázať podiel zaplatenej dane vybranému prijímateľovi, v podanom dodatočnom daňovom priznaní nemôže poukázať podiel zaplatenej dane vybranému prijímateľovi.

Som zamestnaný a zamestnávateľ mi vykoná ročné zúčtovanie za rok 2018 a vydá potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti na účely vyhlásenia o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane fyzickej osoby podľa zákona o dani z príjmov. Ako mám postupovať, ak chcem túto sumu poukázať napr. nadácii, resp. občianskemu združeniu?

Ak chcete poukázať 2 % zo zaplatenej dane vami vybranej nadácii alebo občianskemu združeniu, máte povinnosť podaťna daňový úrad najneskôr do 30. 4. 2019 „Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby podľa § 50 zákona“ na samostatnom tlačive, ktoré má štruktúrovanú formu, a ktorého vzor určilo finančné riaditeľstvo. Toto tlačivo „vyhlásenia“ je zverejnené na webovom sídle finančnej správy. Prílohou „vyhlásenia“ je potvrdenie, ktoré vám vydá zamestnávateľ, v ktorom je uvedené, že daň za zdaňovacie obdobie 2018 vám bola zamestnávateľom zrazená.

Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane som podala na nesprávnom tlačive. Znamená to, že finančnéprostriedky nebudú poukázané vybranému prijímateľovi?

Ak ste vyhlásenie podali na nesprávnom tlačive, správca dane vás vyzve na podanie nového vyhlásenia na predpísanom tlačive, pričom vám určí novú lehotu na podanie tohto vyhlásenia. Ak v lehote určenej správcom dane podáte vyhlásenie na správnom tlačive, bude vyhlásenie podané v súlade so zákonom a podiel zaplatenej dane daňový úrad poukáže vybranému prijímateľovi.

Na ktorom daňovom úrade môžem predložiť tlačivo vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane spolu s potvrdením zamestnávateľa?

Tlačivo vyhlásenia spolu s potvrdením od zamestnávateľa môžete podať na ktoromkoľvek daňovom úrade.

Zamestnávateľ mi poslal ročné zúčtovanie dane za rok 2018, ktorého výsledok bol preplatok na dani. Poslal mi aj potvrdenie o zaplatení dane, v ktorom nie je uvedený dátum zaplatenia dane nariadku 25. Môžem podať vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane a aký dátum zaplatenia dane uvediem na riadku 14 tohto vyhlásenia?

V potvrdení o zaplatení dane je zamestnávateľ povinný uviesť dátum len v prípade, ak z vykonaného ročného zúčtovania vyplynul nedoplatok na dani, bez ohľadu na jeho výšku. Ak vám vznikol preplatok z ročného zúčtovania, do riadku 14 tlačiva vyhlásenia uvediete dátum 31. 3. 2019.

Aký dátum na potvrdení o zaplatení dane má zamestnávateľ uviesť zamestnancovi, ktorý mal z ročného zúčtovania dane za rok 2018 nedoplatok na dani?

V potvrdení o zaplatení dane je zamestnávateľ povinný uviesť dátum skutočného zaplatenia dane vypočítanej v ročnom zúčtovaní, teda deň,kedy bol nedoplatok z vykonaného ročného zúčtovania zamestnávateľom zrazený alebo vybratý pri vysporiadaní výsledku ročného zúčtovania.

Môže podať vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane správcovi dane zamestnávateľ za svojich zamestnancov elektronicky cez svoju elektronickú schránku s elektronickým podpisom zamestnávateľa?

Nie, zamestnávateľ nemôže podať vyhlásenia za svojich zamestnancov elektronicky cez svoju elektronickú schránku.

Som zamestnaná a zamestnávateľ mi vykonal ročné zúčtovanie dane za rok 2018. V roku 2018 som vykonávala aj dobrovoľnícku činnosť. Za akých podmienok môžem poukázať 3 % zo zaplatenej dane?

Vybranému prijímateľovi môžete poukázať 3 % zo zaplatenej dane za podmienky, že ste v roku 2018 vykonávali dobrovoľnícku činnosť podľa zákona č. 406/2011 Z. z. o dobrovoľníctve počas najmenej 40 hodín a predložíte o tom písomné potvrdenie vydané prijímateľom tejto dobrovoľníckej činnosti. Potvrdenie o vykonávaní dobrovoľníckej činnosti predložíte správcovi dane v lehote do 30. 4. 2019 spolu s vyhlásením o poukázaní podielu zaplatenej dane, ako aj s potvrdením o zaplatení dane vystavenom zamestnávateľom.

V roku 2018 som dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti a zamestnávateľ mi vykonal ročné zúčtovanie príjmov za rok 2018. Podám vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane na predpísanom tlačive dňa 5. 4. 2019. V akej lehote je správca dane povinný previesť podiel zaplatenej dane na účet prijímateľa?

Správca dane je povinný po splnení všetkých zákonných podmienok previesť podiel zaplatenej dane na účet prijímateľa do troch mesiacov po lehote na podanie vyhlásenia, t.j. najneskôr do 31. 7. 2019.

Akým spôsobom je potrebné správne vyplniť IČO prijímateľa v podanom vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane ?

IČO sa zarovnáva sprava, a ak obsahuje menej ako 12 čísiel, nepoužité polia ostávajú prázdne. Do položky IČO sa vpisujú len číselné znaky zhodné s tými, ktoré sú uvedené v zozname prijímateľov Notárskej komory. Nevpisujú sa teda žiadne iné znaky, ako napr. lomítko a pod.

Čo v prípade, že vo vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane, v ktorom uvediem IČO prijímateľa zľava. Budú finančné prostriedky poukázané prijímateľovi?

Ak vyplníte IČO prijímateľaaj zľava, pričom nepoužité polia ostali prázdne, nie je to dôvod na nepoukázanie podielu zaplatenej dane.

Vpodanom vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane uvediem názov prijímateľa presne tak, ako je uvedený vzozname prijímateľov vydanom Notárskou komorou, pričom použijem malé písmená a úvodzovky. Je vyhlásenie vypísané správne, keď sa vo vyhlásení má použiť paličkové písmo?

Áno, názov prijímateľa sa môže napísať aj malými písmenami tak, ako je uvedený v zozname prijímateľov. Ak je v zozname prijímateľov názov prijímateľa uvedený v úvodzovkách, tak je potrebné úvodzovky uviesť aj vo vyhlásení. Ak počet políčok nepostačuje na celý názov prijímateľa, môže sa uviesť skratka názvu prijímateľa, alebo sa napíše iba toľko písmen, koľko je políčok.

Vo vyhlásení opoukázaní podielu zaplatenej dane chcem uviesť prijímateľa, ktorého právna forma obsahuje toľko písmen, že sa nezmestí do predpísaných políčok. Ako mám vypísať právnu formu prijímateľa?

Ak počet políčok nepostačuje na uvedenie celej právnej formy, napíšete iba prvých 23 písmen.

Môžem vo vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane vyplniť údaje o poskytovateľovi ručne paličkovým písmom, ak už mám tlačivo, v ktorom sú údaje o prijímateľovi vytlačené z počítača?

Áno, vypísanie tlačiva počítačom v kombinácii s ručne dopísaným textom je prípustné a nie je dôvodom na nepoukázanie finančných prostriedkov.

Zamestnávateľ mi vydal potvrdenie, na opačnej strane ktorého je vytlačené predpísané tlačivo vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane. Môžem použiť tlačivo vyhlásenia vytlačené na opačnej strane vydaného potvrdenia?

V prípade, že vám zamestnávateľ vytlačil na opačnej strane potvrdenia predpísané tlačivo vyhlásenia, je potrebné vyplniť toto tlačivo vyhlásenia, ktoré máte na opačnej strane potvrdenia. Teda v tomto prípade podáte obidve tlačivá na jednom liste papiera.

Podám daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu B za rok 2018 v riadnej lehote na podanie daňového priznania. Nevyužijem v ňom možnosť poukázať podiel zaplatenej dane vo výške 2 % zaplatenej dane vybranému prijímateľovi. Môžem podať dodatočné daňové priznanie, v ktorom vyplním vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane vybranému prijímateľovi?

Nie, nemôžete. Ak ste v daňovom priznaní podanom v lehote na podanie daňového priznania nevyužili možnosť poukázať podiel zaplatenej dane vybranému prijímateľovi, podaním dodatočného daňového priznania už nemôžete poukázať podiel zaplatenej dane vybranému prijímateľovi.

Podám vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane, v ktorom uvediem zaplatenú daň 140 eur a sumu 2 % vo výške 2,80 eura. Bude táto suma poukázaná vybranému prijímateľovi, ak bolo vyhlásenie správne vypísané a podané v zákonom stanovenej lehote?

Nie, nebude, nakoľko suma podielu zaplatenej dane nedosahuje minimálne 3 eurá.

Daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2018 podám oneskorene 9. apríla 2019. V tomto riadnom daňovom priznaní podanom oneskorene vypíšem vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Bude podiel zaplatenej dane poukázaný vybranému prijímateľovi, aj keď bude daňové priznanie podané oneskorene?

Nie, nebude. Daňový úrad poukáže podiel zaplatenej dane iba v prípade, ak je daňové priznanie podané v lehote na podanie daňového priznania.

Zdroj: Finančná správa

Ďalšie informácie nájdete na Dve percentá

Kto môže prijímať 2 % z dane?

  • občianske združenie
  • nadácia
  • neinvestičný fond
  • nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby
  • účelové zariadenie cirkví a náboženských spoločností
  • organizácia s medzinárodným prvkom
  • Slovenský Červený kríž
  • subjekty výskumu a vývoja
  • Fond rozvoja odborného vzdelávania a prípravy

Podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi a použiť len na účely, ktoré sú predmetom jeho činnosti, ak predmetom jeho činnosti sú:

a) ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,

b) podpora a rozvoj športu,

c) poskytovanie sociálnej pomoci,

d) zachovanie kultúrnych hodnôt,

e) podpora vzdelávania,

f) ochrana ľudských práv,

g) ochrana a tvorba životného prostredia,

h) veda a výskum,

i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.

Kto sa o percentá z dane uchádzať nesmie?

  • samotní ľudia (fyzické osoby)
  • podnikateľské subjekty
  • rozpočtové a príspevkové organizácie
  • cirkev
  • záujmové združenia právnických osôb
  • poľovnícke združenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #príspevok #2% dane #dve percentá