SZČO: Daňové priznanie je dôležité aj pre vaše sociálne poistenie

Daňové priznanie, ktoré živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) podávajú ku koncu marca (ak nepožiadajú o odklad) je dôležité aj pre ich sociálne poistenie.

06.03.2019 14:18
živnostník, odvody, zamestnanec, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata
Správne vyplnenie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby typu B za rok 2018 má vplyv na posúdenie vzniku alebo zániku povinného sociálneho poistenia SZČO.

Význam údajov v daňovom priznaní pre sociálne poistenie si SZČO môžu prezrieť v aktualizovanom Návode na vyplnenie tých častí daňového priznania SZČO, ktoré sú dôležité pre sociálne poistenie zverejnenom na webovej stránke www.socpoist.sk.

Sociálna poisťovňa pri posudzovaní vzniku povinného sociálneho poistenia SZČO k 1. júlu (resp. 1. októbru) kalendárneho roka a k posúdeniu zániku povinného sociálneho poistenia SZČO k 30. júnu (resp. 30. septembru) kalendárneho roka a pri výpočte vymeriavacieho základu vychádza práve z údajov, ktoré SZČO uviedla vo svojom daňovom priznaní. Správne vyplnenie údajov v daňovom priznaní je preto pre SZČO a jej dávky zo Sociálnej poisťovne v budúcnosti veľmi dôležité.

Sociálna poisťovňa v januári 2019 evidovala 213 715 povinne poistených SZČO. V januári minulého roka ich bolo 208 797.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #živnostník #sociálne poistenie #SZČO #daňové priznanie #podnikateľ