Ako sa dedí?

Pri dedení zo zákona sa dedičia podľa Občianskeho zákonníka delia do štyroch dedičských skupín.

18.03.2019 07:00
poradňa, muž, žena, dedenie Foto:
Platný závet musí mať písomnú formu.
debata

Právna úprava: pravidlá dedenia na Slovensku upravuje Občiansky zákonník a ten umožňuje dedenie zo závetu, zo zákona a prípustná je aj kombinácia oboch týchto spôsobov. V prípade, ak je závet platný, dedí sa zo závetu. V prípade úplnej neplatnosti závetu sa dedí zo zákona. V prípade čiastočnej neplatnosti testamentu sa takisto dedí zo zákona.

Zákonné obmedzenia: voľnosť, ktorú dáva poručiteľovi zákon, je obmedzená pri neopomenuteľných dedičoch. To znamená, že právnu ochranu majú poručiteľovi potomkovia – deti, vnuci a ďalší potomkovia v rade.

Neopomenuteľní dedičia: to, že potomkovia poručiteľa sú neopomenuteľní dedičia, znamená, že poručiteľ musí zanechať maloletým potomkom celý podiel z dedičstva, ktorý by im pripadol zo zákona, a plnoletí potomkovia musia dostať aspoň jednu polovicu podielu, ktorý by im pripadol zo zákona. Pokiaľ tak poručiteľ v závete neuvedie, závet bude v danej časti neplatný.

Závet

  • Závet je jednostranný právny úkon.
  • Platný závet musí mať písomnú formu.
  • V závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný.
  • Závet môže zriadiť plnoletá fyzická osoba v akejkoľvek forme. Maloleté osoby staršie ako 15 rokov môžu závet zriadiť vo forme notárskej zápisnice.
  • Závet nemôže zriadiť osoba súdom pozbavená spôsobilosti na právne úkony ani osoba, ktorá koná v duševnej poruche.
  • Závet musí poručiteľ závetca spísať osobne, je vylúčené zastúpenie inou osobou (zákonným zástupcom alebo formou plnomocenstva).

Druhy a obsah závetu

1. holografný – napísaný vlastnou rukou.

2. alografný – závet nenapísaný vlastnou rukou, ale vlastnou rukou podpísaný.

3. závet spísaný notárom vo forme notárskej zápisnice.

  • V závete poručiteľ ustanoví dedičov, prípadne ich podiely, veci a práva, ktoré im majú pripadnúť.
  • Ustanovenie dedičov je nevyhnutnou obsahovou náležitosťou závetu.
  • Ustanovenie podielov nie je nevyhnutnou obsahovou náležitosťou závetu. Ak poručiteľ neurčí podiely, platí, že podiely sú rovnaké.
  • V závete nemožno prejaviť vôľu, aby niektorý z dedičov zo zákona nedelil, poručiteľ môže vydediť potomkov len na základe listiny o vydedení, a to na základe dôvodov, ktoré presne stanovuje Občiansky zákonník.
  • Akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú dosah na platnosť závetu a žiadne právne následky.

Dedenie zo zákona

  • Dedenie zo zákona: prichádza k nemu vtedy, ak poručiteľ nezanechal žiadny závet, ale aj vtedy, ak poručiteľ síce zanechal závet, ale vynechal v ňom neopomenuteľných dedičov.
  • Majetok poručiteľa: dedenie zo zákona nastane aj vtedy, ak predmetom závetu nie je rozdelenie celého majetku poručiteľa alebo ustanovený dedič bude v čase smrti poručiteľa nespôsobilým dediť, odmietne dedičstvo alebo zomrie skôr ako poručiteľ.
  • Započítanie podielov: pri dedení zo zákona platí, že do dedičovho podielu sa započíta všetko, čo za života poručiteľa dedič od poručiteľa bezplatne dostal. Výnimku predstavujú obvyklé príležitostné dary, napríklad k sviatkom.

Dedičské skupiny

Pri dedení zo zákona sa dedičia podľa Občianskeho zákonníka delia do štyroch dedičských skupín.

1. skupina zákonných dedičov

Kto dedí: V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia.

Podmienkou dedenia manželom je existencia manželstva v čase smrti poručiteľa. Nie je rozhodujúce, či manželia žili v spoločnej domácnosti.

Poručiteľovými deťmi sú aj deti narodené mimo manželstva, deti osvojené, ako aj deti ešte nenarodené za podmienky, že sa narodenia živé.

V tejto dedičskej skupine neprichádzajú do úvahy ako dedičia tie osoby, ktoré s poručiteľom žili ako druh alebo družka. Nezáleží ani na tom, či by s poručiteľom mali potomkov.

Ak poručiteľ nemal manžela a mal v čase svojej smrti iba potomkov, celé dedičstvo sa rozdelí medzi týchto potomkov. Ak však poručiteľ nemal potomka a mal manžela, nastupuje druhá zákonná skupina dedičov.

2. skupina zákonných dedičov

Kto dedí: V druhej skupine nastupujú ako dedičia: manžel, poručiteľovi rodičia a ďalej tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roku pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa.

Zo zákona platí, že dedičia druhej skupiny dedia rovnakým dielom, manžel však vždy dedí najmenej polovicu dedičstva.

Ak v druhej dedičskej skupine niet ďalších zákonných dedičov, celé dedičstvo pripadne manželovi poručiteľa.

3. skupina zákonných dedičov

Kto dedí: V prípade, ak niet manžela a nebude dediť ani žiadny z rodičov, nastupuje tretia dedičská skupina. V tretej dedičskej skupine dedia rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a spolužijúce osoby.

Za poručiteľových súrodencov sa budú považovať aj súrodenci s aspoň jedným spoločným rodičom. Súrodencom bude aj súrodenec, ktorý bol osvojený.

Ak niektorý zo súrodencov poručiteľa nededí, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti, teda netere a synovci poručiteľa.

4. skupina zákonných dedičov

Kto dedí: Ak žiadny dedič nededí v tretej skupine, nastupuje štvrtá, posledná dedičská skupina. V tejto štvrtej skupine dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich, dedia rovnakým dielom ich deti, teda strýkovia a tety poručiteľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dediči #dedičské konanie #dedenie