Poradňa: Ošetrovné pre matku, ak otec poberá materské

Môžem žiadať v prípade choroby ošetrovné aj na dieťa, teraz 20-mesačné, s ktorým je otec dieťaťa na materskej dovolenke, resp. poberá materské?

21.03.2019 06:00
mama, dieťa, materské Foto:
Ilustračné foto.
debata

Poistenec má nárok na ošetrovné, ak osobne a celodenne ošetruje choré dieťa, ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou. Vychádzajúc z vášho podania, otec dieťaťa poberá materské, to zn., že prevzal dieťa do starostlivosti a o toto dieťa sa stará.

Vzhľadom na uvedené, v prípade, ak si uplatníte nárok na ošetrovné z dôvodu osobného a celodenného ošetrovania o totožné dieťa, nárok na ošetrovné vám vznikne, avšak ak budete vy osobne a celodenne ošetrovať dieťa, otec v tom období nebude spĺňať podmienku poskytovania prevzatej starostlivosti. Resp., ak sa o dieťa stará otec, vy nespĺňate podmienku osobného a celodenného ošetrovania dieťaťa.

Z uvedeného vyplýva, že potreba osobného a celodenného ošetrovania jedným poistencom a starostlivosť o dieťa iným poistencom sa navzájom vylučujú.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #materské #materská dovolenka #starostlivosť o dieťa #ošetrovné