Daňovníci si môžu termín na podanie daňového priznania predĺžiť

Daňovníci, ktorí nestíhajú podať daňové priznanie na daň z príjmov za minulý rok alebo nemajú dostatok prostriedkov na zaplatenie dane, môžu využiť možnosť predĺženia lehoty na podanie priznania. Odloží sa ním aj povinnosť zaplatenia dane.

29.03.2019 14:15
dane, odvody, szčo, zamestnanec, počítač,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Daňovníci s príjmami zo Slovenska môžu podanie priznania odsunúť maximálne do 30. júna, tí s príjmami aj zo zahraničia do konca septembra.Ako však upozorňuje Slovenská komora daňových poradcov (SKDP) daňovníci, ktorí majú povinnosť s finančnou správou komunikovať elektronicky, musia formulár o predĺžení lehoty zaslať na správcovi dane už iba elektronickou formou. „Osobne a poštou môžu oznámenie o predĺžení lehoty na podanie priznania doručiť len osoby, ktoré nemajú povinnosť komunikovať s finančnou správou elektronicky, napríklad zamestnanci alebo prenajímatelia,“ informuje komora.

Odklad daňového priznania môže byť pritom dobrým riešením aj v prípadoch, keď živnostníci mali v roku 2018 vyššie príjmy, ako rok predtým a teda im vychádzajú aj vyššie nové odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Predĺžením lehoty sa totiž posunú aj termíny na zaplatenie zvýšených odvodov. Daňoví poradcovia zároveň ubezpečujú, že odklad daňového priznania neznamená, že finančná správa na takéhoto daňovníka zaostrí. „Daňovníci sa nemusia obávať, že posunom termínu na podanie daňového priznania privolajú na seba kontrolu zo strany správcu dane, ide o legitímny krok, ktorý umožňuje zákon o dani z príjmov,“ píše komora poradcov.

Od tohto roka pritom musia všetci živnostníci a firmy podávať daňové priznania už iba elektronicky. Riadny termín na podanie priznania a zaplatenie dane tento rok vychádza na pondelok 1. apríla. Komora upozorňuje, že podnikatelia by si túto operáciu nemali nechávať na poslednú chvíľu. „Je možné, že niektorí z nich budú mať technický problém priznanie odoslať. Preto je dôležité nechať si časovú rezervu na riešenie technických problémov,“ konštatuje Ailin Hanková z SKDP.

V prípade, ak sa daňovníkom z akýchkoľvek dôvodov nepodarí odoslať daňové priznanie včas, poradcovia odporúčajú v termíne aspoň uhradiť samotnú daň. „Pokute za neskoré podanie sa síce nevyhnete, ale ušetríte si aspoň vyrubenie úrokov z omeškania z dlžnej sumy,“ píše sa v tlačovej správe SKDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #odloženie daní