Súbeh povinného a dobrovoľného nemocenského poistenia nie je možný už niekoľko rokov

Pracujem na dohodu o pracovnej činnosti. Môžem sa dať dobrovoľne pripoistiť na nemocenské a dôchodkové poistenie? Tiež by som chcela vedieť výšku poistného.

26.04.2019 16:00
práca, kariéra, zamestnanec, muž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Súbeh dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti s povinným nemocenským poistením a povinným poistením v nezamestnanosti nie je možný už od 1.7.2014.

Ak pracujete na dohodu o pracovnej činnosti a máte pravidelný príjem, ste povinne poistená nemocensky aj na poistenie v nezamestnanosti, na dobrovoľné nemocenské poistenie ani na dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti sa preto nemôžete prihlásiť. V uvedenom prípade je možné prihlásiť sa iba na dobrovoľné dôchodkové poistenie.

Dobrovoľne poistená osoba sa prihlasuje na dobrovoľné poistenie v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby (RLFO) a Vyhlásenia dobrovoľne poistenej osoby. RLFO a vyhlásenie si možno stiahnuť zo stránky www.socpoist.sk v časti Formuláre.

Pri dobrovoľnom dôchodkovom poistení sa platí 18% z vymeriavacieho základu na starobné poistenie, na invalidné poistenie 6% z vymeriavacieho základu a do rezervného fondu solidarity sa platí 4,75% z vymeriavacieho základu. Vymeriavací základ si určuje dobrovoľne poistená osoba sama, musí však byť v rozpätí minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu. Od 1.1.2019 je minimálny vymeriavací základ 477,00 € a maximálny vymeriavací základ 6 678 eur. Poistné na dobrovoľné dôchodkové poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu (477,00 eur) by mesačne bolo 137,13 € a z maximálneho vymeriavacieho základu (6 678 eur ) by bolo poistné v sume 1919,92 eura. Poistné si možno vypočítať na stránke www.socpoist.sk/…e-dpo/58690s .

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda #nemocenské poistenie #poistné #dôchodkové poistenie #dobrovoľné poistné