Starobný dôchodca nemôže poberať úrazovú rentu

Nárok na úrazovú rentu, ktorá je najčastejšou dávkou z trinástich úrazových dávok vyplácaných Sociálnou poisťovňou, má poistenec, ak mu v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania poklesla pracovná schopnosť o viac ako 40 % a ak splnil ostatné zákonom stanovené podmienky.

06.05.2019 12:34
senior, dôchodca, pomoc, opatrovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak sa podľa posudku vystaveného posudkovým lekárom zmení zdravotný stav poškodeného tak, že prestane spĺňať podmienky nároku na úrazovú rentu, Sociálna poisťovňa jej vyplácanie zastaví.

Nárok na úrazovú rentu však zaniká aj dňom dovŕšenia dôchodkového veku alebo dňom priznania predčasného starobného dôchodku. Výnimku z takéhoto zániku tvoria úrazové renty, ktoré sa od začiatku roku 2004 prekvali­fikovali z náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity alebo náhrady za stratu na dôchodku, ak sa poškodenému vyplácali k 31. decembru 2003 a nárok na ich výplatu trval aj po tomto dni.

Nárok na tento druh úrazovej renty nie je obmedzený dovŕšením dôchodkového veku alebo priznaním starobného alebo predčasného starobného dôchodku a zaniká len smrťou poberateľa.

Za prvé tri mesiace tohto roka Sociálna poisťovňa vyplatila 20 902 úrazových rent v priemernej výške 323,91 eura.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Dôchodcovia #nemocenské dávky #úrazová renta