Spôsob výplaty dávok si určuje poistenec sám

Sociálna poisťovňa pripomína poistencom, aby si v žiadostiach o dávky nezabudli zvoliť spôsob ich výplaty.

16.05.2019 09:10
počítač, práca, brigáda, zamestnanec, študent,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na základe ich rozhodnutia im potom Sociálna poisťovňa bude dávky zasielať v hotovosti (poštovým poukazom na výplatu) alebo prevodným príkazom na účet.

Ak si žiadateľ o dávku nevyplní vyhlásenie poistenca na zadnej strane príslušnej žiadosti, teda neuvedie v nej číslo účtu alebo adresu, na ktorú mu majú byť dávky poukazované, Sociálna poisťovňa ich bude automaticky zasielať poštou na adresu trvalého pobytu. K peniazom sa tak dostane neskôr ako pri výplate na účet. Platí to rovnako pri nemocenských dávkach, úrazových dávkach, dávke v nezamestnanosti aj garančnej dávke.

Ak chce žiadateľ o dávku, aby mu boli peniaze poukazované na účet, svoje číslo účtu v IBAN formáte uvedie priamo v žiadosti o príslušnú dávku, spravidla na zadnej strane konkrétnej žiadosti. Súčasne uvedie, či je majiteľom účtu on sám alebo jeho manžel (manželka).

V zmysle zákona o sociálnom poistení všeobecne platí, že sa všetky dávky poukazujú na účet príjemcu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky, len na písomnú žiadosť poberateľa dávky sa dávka môže poukazovať na účet manžela (manželky). V takom prípade však poberateľ dávky musí mať právo disponovať finančnými prostriedkami na tomto účte.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #poistenci #výplata dávky