Zamestnanci a dohodári majú nárok na rôzne výhody

Kto môže dostať stravné lístky a kto dovolenku?

01.06.2019 06:00
práca, zamestnanec, zamestnávateľ, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Dohodári

Zamestnávateľ im musí vyplácať aspoň minimálnu mzdu. V tomto roku je hodinová minimálna mzda vo výške 2,989 eura. To znamená, že ak za mesiac odpracujete 40 hodín na dohodu, zamestnávateľ vám musí vyplatiť v hrubom aspoň 119,56 eura.

Majú nárok na voľno v prípade dôležitých osobných prekážok v práci. Zamestnávateľ im preto musí poskytnúť voľno napríklad na návštevu lekára. Na rozdiel od riadnych zamestnancov však majú nárok len na neplatené voľno. Zamestnávateľ im naďalej nemusí poskytnúť voľno na presťahovanie ani na nájdenie nového pracovného miesta, ak dostanú výpoveď.

Týkajú sa ich aj ustanovenia o pracovnom čase. Počas 24 hodín nemôžu ľudia pracujúci na dohodu odpracovať viac ako 12 hodín. Mladiství zamestnanci môžu v priebehu 24 hodín odpracovať maximálne 8 hodín.

Pracujúci na zmluvu

Dovolenka

Ľudia zamestnaní na pracovnú zmluvu majú nárok na minimálne štyri týždne platenej dovolenky za rok a po dosiahnutí 33 rokov na päť týždňov. Dohodári zostali o dovolenku naďalej ukrátení.

Obedy

Riadnym zamestnancom musí zamestnávateľ zabezpečiť po odpracovaní viac ako štyroch hodín jedlo alebo im poskytnúť stravný lístok. Minimálna suma stravného lístka je v súčasnosti 3,60 eura, z čoho musí zamestnávateľ uhradiť 55 percent. Od júna by minimálna cena stravného lístka mala byť 3,83 eura. Dohodári môžu dostať stravné lístky, len ak im ich zamestnávateľ prizná v kolektívnej zmluve.

Odstupné pri výpovedi

Zamestnanci pracujúci na zmluvu majú nárok na odstupné, ak pre zamestnávateľa odpracovali aspoň jeden rok. Dohodárov je možné prepustiť bez nároku na odstupné.

Odchodné pri odchode do dôchodku

Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po získaní nároku na dôchodok odchodné vo výške minimálne jednej mzdy. Ak niekto pracuje len na dohodu, nárok na odchodné mu nevznikne.

Komplikovanejšie prepustenie

Zamestnanec pracujúci na zmluvu, ktorý dostane výpoveď, má nárok na výpovednú lehotu jeden až tri mesiace v závislosti od toho, ako dlho pre firmu pracuje. Dohodári majú nárok len na 15-dňovú výpovednú lehotu. Zamestnávateľ nemusí prepustenie dohodára ani špeciálne zdôvodňovať.

Bonusy za prácu počas sviatkov, víkendov a v noci

Za prácu nadčas, nočnú prácu a prácu počas sviatkov majú zamestnanci nárok na mzdové zvýhodnenie, respektíve náhradu mzdy za sviatok. Od mája minulého roku majú nárok na príplatok aj vtedy, ak pracujú v sobotu alebo v nedeľu. Od mája tohto roku sa výška príplatku zvýšila. Za prácu v sobotu tak musí zamestnanec dostať príplatok vo výške 50 percent minimálnej mzdy, za nedeľu 100 percent minimálnej mzdy a v noci 40 percent minimálnej mzdy za hodinu. Kto pracuje cez sviatok, má nárok na príplatok vo výške 100 percent svojho priemerného zárobku.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #dohoda #zmluva #zamestnanci #dohodári