Traktory budú mať nové značky

Ministerstvo dopravy a výstavby pripravilo nové pravidlá pre poľnohospodárske vozidlá, platiť by mali od novembra. Novela zákona zavedie nové označenie "F“ – farmársku značku, ktorá bude určená pre podomácky vyrobené traktory a staršie traktory vyrobené do 30. júna 2009.

12.06.2019 07:00
traktor, pole Foto:
Ilustračné foto
debata (2)
Poľnohospodárska technika bude môcť po novom jazdiť aj po cestách I. a II. triedy pri presune za prácami na poli.

"Zmenami v zákone vychádzame v ústrety našim farmárom. Nová "F“- značka, nahradí doterajšie označenie, ktoré poľnohospodári poznali ako značku "C“. Dôležité je, že nová značka bude platiť 10 rokov, farmári nebudú musieť obnovovať platnosť každé 3 roky ako doteraz. Zároveň však budú musieť takéto traktory a ďalšie samohybné stroje spĺňať základné bezpečnostné kritériá tak, aby sa mohli presúvať po cestách I. a II. triedy, keď pôjdu na pole, ” povedal minister dopravy Arpád Érsek.

Základnými technickými požiadavkami je funkčné osvetlenie vozidla, brzdové zariadenia, zvuk vozidla, spájacie zariadenia a zvláštne výstražné oranžové svetlo. Farmár si pri udeľovaní F – značky bude musieť určiť rozsah obhospodarovaného územia, tak, ako to bolo doteraz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #farmár #traktor #značka