Živnostníci znovu zaplatia vyššie odvody

Od júla sa živnostníkom mení výška odvodov do Sociálnej poisťovne. Po novom budú platiť na základe svojho príjmu v roku 2018.

22.06.2019 06:00
hrnčiar Foto:
Vyššie odvody sa odzrkadlia aj na budúcom dôchodku.
debata

Doteraz živnostníci platili odvody ešte podľa svojho zárobku v roku 2017. Od 1. júla sa každoročne suma odvodov prehodnocuje na základe posledného daňového priznania. Odvody v novej výške však začnú platiť len tí podnikatelia, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne. Tomu, kto si daňové priznanie odložil, sa výška odvodov zmení až od 1. októbra.

Keďže sa odvody platia mesačne pozadu, živnostníci musia prvýkrát zaplatiť poistné podľa svojho príjmu v roku 2018 najneskôr 8. augusta. Začiatkom júla budú platiť odvody za mesiac jún ešte v pôvodnej výške.

Živnostníci, ktorým sa od júla zvýšia odvody, budú mať nárok aj na vyššie dávky z nemocenského poistenia. Ale keďže sa výška dávky počíta zvyčajne na základe príjmu v predchádzajúcom roku, toto zvýšenie pocítia až v budúcom roku. Ak niekto v júli ochorie a bude poberať nemocenské, dostane rovnakú sumu ako v súčasnosti. Viac bude môcť dostať až v januári.

Vyššie odvody sa odzrkadlia aj na budúcom dôchodku. Pri väčšine poistení totiž platí zásada, že čím sú vyššie odvody, tým sú aj vyššie dávky či dôchodok. Do výpočtu jednotlivých dávok či dôchodku vstupuje rovnaký vymeriavací základ, z ktorého sa počíta aj výška odvodov.

Na rozdiel od minulosti si živnostníci nemusia sami počítať, aké odvody majú do Sociálnej poisťovne platiť. Poisťovňa im v priebehu júla listom oznámi, aký je ich nový vymeriavací základ a koľko majú platiť. Ani tí živnostníci, ktorým od júla prvýkrát vznikne povinné poistenie, sa nemusia v súčasnosti už do poisťovne prihlasovať. Poisťovňa im sama oznámi vznik poistenia.

Od júla musia povinne platiť odvody na sociálne poistenie všetci tí živnostníci, ktorých hrubý príjem za predchádzajúci rok prekročil 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, teda vyšší ako 5 724 eur. Naopak, ak je niekto v súčasnosti povinne poistený, no v minulom roku jeho príjem nebol vyšší ako 5 724 eur, od 1. júla mu jeho povinné poistenie zanikne. O vzniku, zániku či trvaní poistenia rozhoduje vždy celkový hrubý príjem zo živnosti ešte pred odpočítaním odvodov.

Ak niekomu vzrastie výška odvodov na sociálne poistenie, nemal by zabudnúť zmeniť si trvalý príkaz, aby sa nestal dlžníkom. V prípade, že je dlh vyšší ako päť eur, Sociálna poisťovňa ho začne vymáhať. Okrem samotného poistného musí dlžník zaplatiť aj penále vo výške 0,05 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

V lete sa mení vždy len výška poistného do Sociálnej poisťovne. Do zdravotnej poisťovne platia samostatne zárobkovo činné osoby počas celého roka rovnakú sumu. Koľko budú platiť od januára budúceho roku, sa živnostníci dozvedia spolu s výsledkom ročného zúčtovania za rok 2018.

debata chyba