Hľadáte advokáta?

Každý človek sa v živote ocitne v situácii, keď potrebuje právnu radu či už v oblasti občianskeho, obchodného, alebo trestného práva. Nie vždy musí isť o žalobu a súdny spor, v mnohých oblastiach pomôže aj rada alebo vypracovanie dokumentu. Kedy sa oplatí obrátiť na advokáta?

26.06.2019 06:00
pár, advokát Foto:
S návštevou právnika neváhajte a požiadajte advokáta o pomoc čím skôr.
debata

Na právne normy narážame v takmer každej oblasti života, či už ide o prácu, partnerské vzťahy, podnikanie, dedičstvo, zmluvy, správnu oblasť. Pre väčšinu občanov bez právneho vzdelania sú nezrozumiteľné a ich neznalosť môže spôsobiť nielen finančné škody. Predísť tomu môžete minimálnou konzultáciu u právnika. Väčšina ľudí s návštevou advokáta váha a obracia sa na neho až v prípade, keď hrozí súdny spor. Práve návšteva advokátskej kancelárie však môže zabrániť, aby sa váš konkrétny problém dostal až pred sudcu. Dobrý advokát vám musí vedieť poradiť, či má vôbec zmysel podať žalobu a začať súdny spor. Ako si ale vybrať vhodného advokáta?

Pri výbere právnika sa treba zamerať na niekoľko kritérií. Dôležité faktory sú, samozrejme, cena a dostupnosť, nemali by však byť pri hľadaní jediné. Aby ste boli so službami naozaj spokojní, berte do úvahy aj zameranie advokáta. Máte problémy sa dedičstvom? Vyberte si advokátsku kanceláriu, ktorá sa špecializuje na tento typ sporov. Chystáte sa rozvádzať? Hľadajte vyslovene rozvodového právnika. Predtým ako navštívite niektorú advokátsku kanceláriu, si premyslite, do akej oblasti práva spadá váš problém. Ide o právo občianske, obchodné, pracovné, rodinné, trestné, správne? Advokáti sa zvyčajne špecializujú na konkrétne oblasti. Pri zmenách legislatívy totiž nie je jednoduché udržiavať si prehľad o všetkých oblastiach. Veľa advokátskych kancelárií má generálnu prax, čiže sa venujú každej oblasti. Ale aj v takomto zoskupení právnikov sa každý konkrétny advokát špecializuje na vybranú oblasť.

S návštevou právnika neváhajte a požiadajte advokáta o pomoc čím skôr. Čím neskôr tak urobíte, tým viac môžete ohroziť úspešné vyriešenie vášho problému. Uplynúť totiž môžu zákonné lehoty, môže prísť k premlčaniu. A kde advokáta hľadať? Stránka Slovenskej advokátskej komory uvádza advokátov zapísaných v Slovenskej advokátskej komore podľa sídla a odborného zamerania. V prípade, ak si advokáta nemôže dovoliť, pomôcť vám môže Centrum právnej pomoci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #právo #advokát #advokátka