Kalkulačka pomáha pri výpočte opatrovateľského príspevku

Na webovej stránke ministerstva si môžu ľudia, ktorí uvažujú o opatrovaní blízkeho, jednoducho vypočítať orientačnú výšku príspevku na opatrovanie.

05.08.2019 12:57
dôchodca, opatrovanie, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ešte predtým ako oň požiadajú na úrade práce tak bez čakania zistia, či naň majú nárok a v akej výške. Od 1. júla tohto roka už dosahuje príspevok na opatrovanie úroveň čistej minimálnej mzdy.

Kalkulačka na výpočet opatrovateľského príspevku je ďalšou pomocou rezortu pre ľudí, ktorí uvažujú, že budú svojho ťažko zdravotne postihnutého blízkeho opatrovať doma. Podľa platnej legislatívy ju spracoval Inštitút sociálnej politiky MPSVR SR. „Vďaka nej si každý v jednoduchých krokoch vypočíta výšku príspevku na opatrovanie. Tento výpočet je len orientačný a nezakladá nárok na priznanie príspevku na opatrovanie ani neurčuje jeho záväznú výšku. Môže však pomôcť pri rozhodovaní tých, ktorí majú záujem o opatrovanie blízkeho,“ informuje štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš.

Tento praktický nástroj uľahčuje ľuďom orientáciu v zákonných ustanoveniach. Okrem výšky príspevku na opatrovanie si vedia overiť, či spĺňajú podmienky na jeho priznanie. „Medzi vstupnými údajmi sú napríklad údaje o opatrovateľovi, teda či poberá dôchodok, alebo má príjem zo zamestnania, v akej výške a koľko osôb opatruje. Rovnako je potrebné zadať aj informácie o opatrovanej osobe,“ opisuje generálna riaditeľka Inštitútu sociálnej politiky Lucia Fašungová. Dodáva, že kalkulačka vypočíta iba orientačnú sumu, pretože nezohľadňuje úplne všetky životné a príjmové situácie. Pokrýva však zhruba 99 % všetkých prípadov.

Kalkulačka je len súčasťou pomoci ministerstva ťažko zdravotne postihnutým. Rezort práce sa v posledných rokoch zameral najmä na zvyšovanie finančnej pomoci pre rodinných príslušníkov, ktorí doma opatrujú svojich chorých príbuzných. Za posledné tri roky sa zvýšil príspevok na opatrovanie postupne o takmer polovicu. „V roku 2016 bol tento príspevok pre opatrovateľa v produktívnom veku vo výške 220,52 eura, od 1. júla tohto roku už dosahuje výšku čistej minimálnej mzdy, čo je 430,35 eura mesačne. Presne polovicu z tohto príspevku dostávajú opatrovatelia v dôchodkovom veku. Zároveň sme v roku 2018 zdvojnásobili aj príspevok pre rodiča, ktorí sa stará o svoje ťažko zdravotne postihnuté dieťa. Jeho výška je 100 eur a spolu s opatrovateľským príspevkom tak rodič dostane 530,35 eura,“ rekapituluje zmeny štátny tajomník Ondruš. Dodáva, že v dvoch krokoch sa zároveň zvýšila aj sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie z 2,76 eura na 4,18 eura.

Kalkulačka príspevku na opatrovanie

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #príspevok na opatrovanie #opatrovateľský príspevok #opatrovateľské služby