Neziskovky dostali na účty už desiatky miliónov eur

Neziskovým organizáciám, občianskym združeniam a nadáciám darovali podiel zo svojich zaplatených daní aj tento rok státisíce fyzických a právnických osôb. Finančná správa na ich účty poslala už takmer 53 miliónov eur.

05.08.2019 18:46
peniaze, eurá, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Suma však ani zďaleka nie je konečná. Finančná správa ešte spracováva júnové odložené daňové priznania. Výška darovaných financií porastie aj po odovzdaní odložených daňových priznaní k dani z príjmov za rok 2018, ktoré odovzdajú subjekty do konca septembra.

Občianske združenia, neziskové organizácie či nadácie do konca júla dostali už takmer 53 miliónov eur. Ide o financie, ktoré im poukázali fyzické a právnické osoby ako podiel zo svojich zaplatených daní, známe ako 2 %. Vďaka elektronizácii procesov na finančnej správe (elektronické podávanie dokumentov, štruktúrované formuláre a pod.) mohli tento rok spracovať o 50 000 vyhlásení viac a poukázať tak sumu o viac ako 6 mil. eur vyššiu ako za porovnateľné obdobie minulého roku. Keďže finančná správa bude aj naďalej pokračovať v spracovávaní doručených dokumentov, vrátane tých z odložených daňových priznaní, suma sa bude ešte zvyšovať.

Možnosť darovať 2% zo svojich daní majú ešte stále daňovníci, ktorí si odložili podanie daňového priznania na september. Ich prijímateľa si môžu vybrať zo zoznamu, ktorý vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk ako aj na portáli finančnej správy.

Kompletné vyhodnotenie spracovania asignácie dane zverejňuje finančná správa vždy do konca januára. Počas januára zároveň zasiela finančná správa neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi. Súhlas daňovníka umožňuje finančnej správe oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy.

Zdroj: Finančná správa

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #neziskovky #občianske združenia #dve percentá #nadácie #daňové priznania