Môžu nezamestaní dostať príspevok na podnikanie?

Úrady práce a sociálnych vecí vyplatili v minulom roku príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ) 2,1 tisíca nezamestnaným. Oproti roku 2017 išlo o pokles o 544 nezamestnaných.

30.09.2019 10:00
živnostník, podnikateľ, inštalatér, opravár Foto:
Príspevok na SZČ napomáha vstupu uchádzačov o zamestnanie na otvorený trh práce ako samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO).
debata
„Celková čerpaná suma v roku 2018 je 9,06 milióna eur, čo je o 479,4 tisíca eur menej ako v roku 2017,“ uvádza sa v materiáli ministerstva práce a sociálnych vecí, o ktorom by mala onedlho rokovať vláda. Za pozitívne rezort práce a sociálnych vecí považuje to, že príspevok na SZČ vlani využilo 701 dlhodobo nezamestnaných, 192 nezamestnaných nad 50 rokov a 151 nezamestnaných absolventov stredných alebo vysokých škôl.

Príspevok na SZČ podľa rezortu práce a sociálnych vecí napomáha vstupu uchádzačov o zamestnanie na otvorený trh práce ako samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Príspevok môže úrad poskytnúť nezamestnaným, ktorí budú prevádzkovať živnosť podľa živnostenského zákona a vykonávať poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch podľa zákona o súkromnom podnikaní občanov. Príspevok má fakultatívny charakter, teda úrad práce nie je povinný ho nezamestnanému priznať.

Príspevok môže úrad práce a sociálnych vecí poskytnúť nezamestnanému na čiastočnú úhradu nákladov súvisiacich s prevádzkovaním SZČ. Výška príspevku je závislá od celkovej ceny práce, typu regiónu oprávneného na poskytovanie štátnej pomoci a od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese, v ktorom bude uchádzač o zamestnanie prevádzkovať SZČ. V Bratislavskom kraji dosahuje v tomto roku najviac 3 326 eur, v ostatných krajoch až do 5 321 eur. Úrad poskytne najviac 60 % výšky príspevku do 30 kalendárnych dní odo dňa uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku a zvyšnú časť príspevku, najviac 40 % výšky príspevku poskytne úrad po predložení prvej správy o prevádzkovaní SZČ a o čerpaní poskytnutého príspevku po uplynutí 12 mesiacov prevádzkovania SZČ. Za každý rok prevádzkovania SZČ, počas trojročného obdobia nepretržitého prevádzkovania SZČ, príjemca príspevku predkladá správu o prevádzkovaní SZČ a o čerpaní poskytnutého príspevku.

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #nezamestnaní #príspevok na podnikanie